Ningú com Koeman

Els sis últims penals aturats a Messi han sigut a la seva dreta, el seu vell racó de seguretat

2
Es llegeix en minuts
JOAN DOMÈNECH / BARCELONA

Una mirada al punt de penal del Barça en l'últim quart de segle revela que no hi ha ningú tan fiable com Ronald Koeman. Sent defensa, però modern i avançat al seu temps, amb una excel·lent passada llarga, l'heroi de Wembley va transformar cada penal en un exercici de precisió. No mirava la pilota, mirava el porter. Només en va fallar sis i va elevar la seva taxa d'encert fins a un impressionant 87,5%, molt superior als números que firma ara mateix Messi: 77,9%.

L'argentí ha perdut la tranquil·litat que li proporcionava el seu racó de seguretat. Solia disparar a la seva dreta, o sigui a l'esquerra del porter, per assegurar el tret. Però en els sis últims que li han aturat han sigut sempre per aquí. O sigui, el racó de Messi ha deixat de ser segur.

Canvi en el xut

Koeman era fred. I potent en el xut. Stóitxkov, furiós. Rivaldo, amb un 80%, exquisidament precís. Etoo, imprevisible. El camerunès en marcava gairebé tants (8) com en fallava (7). I Ronaldinho, el predecessor i mestre de Messi, sorprenia per la tranquil·litat i la punteria: 82,8%. Ara, el 10 del Barça ha canviat fins i tot la manera de tirar-los -la carrera, de tot just dos segons, és més curta i més ràpida- gairebé sense mirar el porter. Abans, Messi sortia de la línia de l'àrea gran agafant més temps i amb una carrera més llarga, i l'elecció final depenia de la resposta prèvia del porter enemic.

Notícies relacionades

Comparant la mateixa ratxa de 59 penals, Cristiano Ronaldo ha fallat cinc penes màximes; Messi, en canvi, ja en suma 13. I la confiança del davanter argentí, element fonamental en aquests llançaments on no tot és la tècnica, ha descendit notablement aquest curs a l'haver-ne errat tres de sis. O sigui, un 50% d'encert, arribant fins i tot a deixar Neymar xutar un penal davant el Vila-real (Copa). Però el brasiler també el va fallar.

«Tinc confiança cega en ell. Sense cap dubte el nostre llançador és Messi», va proclamar Luis Enrique per recolzar l'estrella. És el número u de la llista. El número dos és Neymar, l'especialista del Brasil, atrapat també per aquesta maledicció del forat negre. El Barça suma vuit penals a favor aquesta temporada, tres errors i un semierror, el xut que va aturar Oblak, meta de l'Atlètic, encara que el rebuig posterior va acabar en gol, mentre Messi s'afanya a buscar nous racons de seguretat.