CICLISME

Purito triomfa a Llombardia i assalta el número 1 mundial

El corredor català guanya la prova italiana al davant de Valverde i supera a Froome en la classificació del World Tour a falta d'una prova

Purito aixeca els braços a la meta de Lecco com a vencedor, per segon any consecutiu, del Giro de Llombardia.

Purito aixeca els braços a la meta de Lecco com a vencedor, per segon any consecutiu, del Giro de Llombardia. / LUK BENIES (AFP)

2
Es llegeix en minuts
JOSÉ MARÍA EXPÓSITO / Barcelona

Segon al Mundial, però número 1 del mónJoaquim 'Purito' Rodríguez s'ha rescabalat de l'amarga plata conquistada fa set dies al Mundial de Florènciaamb un triomf no molt lluny d'allà, a Lecco, final del Giro de Llombardia, l'última gran clàssica de la temporada. La victòria, al davant d'Alejandro Valverde, li ha servit també per superar Chris Froome en el rànquing mundial a falta d'una sola prova, el Tour de Pequín.

Un atac a 10 quilòmetres del final li ha donat el triomf a Purito, que ja va guanyar la prova l'any passat al davant de Samuel Sánchez. El demarratge i l'entrada al línia de meta, sota la pluja, ha estat un 'déjà vu' per als que recorden la seva victòria al mateix escenari l'any passat. El vallesà tenia els comptes clars. Sense Froome a la carrera (va ser baixa d'última hora per una inflamació a l'articulació sacroilíaca), una victòria li donaria els punts necessaris per posar-se líder del World Tour. De motivació no n'hi faltaria després de perdre l'arc iris de forma cruel davant Rui Costa (que ha estrenat el mallot en la prova italiana).

Tres contra un

Notícies relacionades

"No ha estat fàcil, tothom sabia que volia guanyar", ha explicat Purito, que se sabia vigilat. El francès Thomas Voeckler, gran animador de la prova, ha estat caçat en l'última dificultat, Vila Vergano, impotent davant el treball de KatuixaMovistar Saxo Bank. Els tres equips tenien motius per fer-ho, ja que tots tres han acabat pujant al podi. Purito ha atacat i ha agafat avantatge respecte a un grup amb Valverde, Daniel Martin (Garmin) i Rafal Majka (Saxo). Però era el dia de Purito i entre tots tres no han pogut amb ell. El murcià ha entrat a 15 segons i el polonès, a 23. Una caiguda ha privat l'irlandès de lluitar pel podi.

Purito, que esperava no haver de disputar el Tour de Pequín, (de l'11 al 15 d'octubre) potser haurà de canviar de plans i viatjar a la Xina per defensar el número 1, ja que Froome sembla disposat a competir allà per buscar la corona. El ciclista català aspira a acabar per tercera vegada com a millor ciclista mundial de l'any, després de les seves victòries del 2010 en el llavors anomenat World Ranking, i el 2012, ja com a World Tour. També per a Valverde ha estat un gran any, amb podis importants com el de l'Amstel Gold Race (2n), Clàssica de Sant Sebastià (2n), Vuelta a Espanya (3r), Lieja (3r) i Mundial (3r).