ELS CONTACTES DEL SET VEGADES GUANYADOR DEL TOUR

Un amic anomenat McQuaid

Les presses del president de l'UCI per sancionar ciclistes sense donar positiu, com Valverde, contrasten amb la protecció al texà, a qui es va poder tapar un control el 2001

Armstrong, triatleta 2012.

Armstrong, triatleta 2012.

2
Es llegeix en minuts
S. L- E.
BARCELONA

Els enviats especials al Tour de Fran­ça pernocten moltes vegades als mateixos hotels on dormen els participants en la prova. I els que van tenir la sort de coincidir amb Alberto Contador una nit concreta de la ronda francesa del 2009 es van quedar tan perplexos com el ciclista madrileny, vencedor d'aquella edició, quan al baixar al menjador es van trobar Lance Armstrong i Johan Bruyneel compartint taula i estovalles amb Pat McQuaid, president de l'UCI.

Era l'època en què Armstrong i el seu tècnic, que també ho era del madrileny, estaven renyits amb Contador. El més habitual al Tour, en qualsevol carrera, és que els ciclistes d'un mateix equip, per més que els visiti el president de l'UCI, sopin junts, mentre que el director esportiu és qui s'encarrega de les relacions públiques.

Donatiu sospitós

Johan Bruyneel, la situació del qual com a màxim responsable del Radio­Shack analitzarà la federació belga, sempre ha mantingut unes relacions excel·lents amb la direcció de l'UCI. Els corredors que ara acusen Armstrong afirmen que la direcció de l'equip sempre va saber per endavant, amb prou temps, quan es produiria un control antidopatge, de manera que els metges podien reduir els efectes dels suposats fàrmacs prohibits.

L'any 2001, Armstrong es va anotar la victòria a la Volta a Suïssa, encara que, segons els testimonis recollits per la USADA, el texà va tenir problemes en un control antidopatge que va descobrir restes d'EPO. La situació es va resoldre amb una visita de Bruyneel i Armstrong als despatxos de l'UCI i un donatiu de 100.000 dòlars destinats al programa federatiu de lluita contra el dopatge.

Aquest cas contrasta, no obstant, amb les presses de McQuaid per castigar altres corredors, com Alejandro Valverde, que va ser suspès arran d'una intensa campanya promoguda pel dirigent de l'organisme, sense donar positiu, després d'una rocambolesca acció de les autoritats italianes que el van vincular amb l'operació Port.

Notícies relacionades

Precisament, el «dopatge més sofisticat de la història», posat al descobert per la USADA contra Armstrong, no suposa, en la pràctica, cap novetat pel que fa als mètodes que al seu dia va descobrir la Guàrdia Civil, quan el 2006, amb les piles contra el dopatge ja carregades per les autoritats polítiques de Madrid, es va desarticular la trama d'Eufemiano Fuentes, l'esmentada operació Port. Armstrong, segons els qui l'envoltaven, utilitzava el mateix sistema fomentat pel metge canari, transfusions sanguínies, continus canvis de sang que Armstrong, això sí, transportava moltes vegades per avió, mentre que els correus de Fuentes ho feien per terra. EPO i variats anabolitzants eren usats pels clients de Fuentes, com segons sembla va fer Armstrong, i com abans havien fet els ciclistes del Festina. El seu escàndol va destapar el 2008 les pràctiques dopants en el ciclisme, va posar en evidència que també es realitzaven en altres disciplines i va obligar a crear l'Agència Mundial Antidopatge (AMA).

De fet, Armstrong no va fer cap altra cosa que seguir les directrius de Bruyneel, segons els testimonis, que eren les mateixes que va patentar Manolo Saiz a l'ONCE quan el belga era una de les seves figures.