La fase final de l'Eurolliga de bàsquet

L'Olympiacos destrossa els pronòstics i tomba el CSKA

Una cistella de Printezis a falta d'un segon culmina 19 punts de remuntada grega

Els jugadors de l’Olympiacos celebren la conquista de l’Eurolliga, ahir a Istanbul.

Els jugadors de l’Olympiacos celebren la conquista de l’Eurolliga, ahir a Istanbul. / EB / ULF DUDA

2
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA / ISTAMBUL

Istanbul va viure ahir una de les gestes més grans del bàsquet europeu que es recorden. Amb el pas dels anys es parlarà de la conquista de l'Olympiacos a nivell col·lectiu i es rememorarà com el llançament de Printezis, heroi etern ja per a l'equip del Pireu, va volar a càmera lenta, amb el temps suspès a falta d'un segon, per fer clavar el genoll al totpoderós CSKA de Moscou, l'equip de les estrelles de la NBA, el de l'idolatrat Kirilenko, que semblava predestinat al títol. La cistella va caure pràcticament sobre la botzina (61-62).

Com els herois mitològics de l'antiga Grècia, l'Olympiacos va renéixer de les seves cendres per fer seu un partit que a tocar del tercer quart tenia perdut (53-34). En 12 minuts increïbles, en què van sorgir totes les emocions possibles, l'equip grec va passar de perdre per 19 a guanyar per un.

Perquè el bàsquet donés una altra lliçó que no hi ha res escrit per endavant, ni tan sols amb el poder dels diners, el CSKA va haver de perdre dues vegades. Primer, contra l'Olympiacos. I després, contra la seva indolència, aquest mal endèmic del qual es ressenten els equips que van sobrats de talent i mancats de determinació.

Va ser tant mèrit de l'Olympiacos com també culpa del CSKA un desenllaç que dóna la segona Eurolliga de la seva història a l'equip del Pireu, curiosament amb el mateix entrenador que va aconseguir la primera: Dusan Ivkovic. D'això fa 15 anys. Va ser el 1997, a Roma, i curiosament, contra el Barcelona.

SISKAUSKAS, DESAFORTUNAT / L'Olympiacos no es va donar per vençut. I, en canvi, el CSKA no es va voler creure mai que el títol se li podia escapar de les mans, després d'haver reunit aquesta temporada a la seva plantilla dues estrelles de la NBA com Kirilenko i Krstic i un dels millors bases del continent, com Milos Teodosic.

Notícies relacionades

En un partit de defenses asfixiants, de conservadorisme en les pissarres, de por inicial, va ser el CSKA qui va aconseguir imposar la força del seu talent. L'equip moscovita va tancar la seva zona i va impedir qualsevol cistella fàcil. L'Olympiacos només en va anotar tres en el primer quart (10-7) i va trigar gairebé quatre minuts a anotar en el segon. Amb això, amb els triples de Teodosic i les accions de Kirilenko van començar a deixar pas als russos, fins i tot amb facilitat (34-20 en el descans, 53-34, m. 29). Però sense res per perdre, sense lligams psicològics, l'Olympiacos va creure en la remuntada de la mà de Spanoulis, de Papanikolau i de l'heroi Printezis fins a firmar un parcial de 0-14 que els va tornar la fe en la victòria.

Fins als últims instants, el CSKA va creure seu el trofeu. Dos tirs lliures fallats per Siskauskas a falta de 10 segons, van fer possible el gir inesperat en el guió. La carrera de Spanoulis i el llançament de Printezis formen part de la història. Esport en tota la seva grandesa.