ENTREVISTA AMB EL SELECCIONADOR ESPANYOL D'HOQUEI SOBRE PATINS
Carlos Feriche: «Som catalans, però a la Generalitat no li interessem»

Triomfador 8 Carlos Feriche ha guanyat amb Espanya les seves set finals. /
Carlos Feriche, de 52 anys, dirigeix la selecció espanyola d'hoquei sobre patins des de fa sis anys. Va recollir el testimoni de Catxo Ordeig, que ara és el seu segon. Feriche segueix obtenint èxits. El cap de setmana passat va aconseguir un altre Mundial, el quart consecutiu amb Espanya a San Juan (Argentina) i el 15è de la història, igualant Portugal. Té contracte fins al desembre del 2012.
-¿Suposo que ja té assegurada la renovació, amb l'últim or a l'Argentina?
-No, no m'ho he plantejat. No sé si seguiré. Aquest últim torneig ha estat molt complicat perquè ha sigut molt difícil guanyar l'Argentina en el seu Mundial. Aquest càrrec crema. No he pensat en el meu futur. Només sé que hem complert el nostre objectiu: ser campions del món. Encara que tinc molt clar que aquest equip ha d'assumir més reptes, metes més grans, buscar el 16è títol, tenir més corones que Portugal. Jo no vull estar en aquest món per estar-hi.
-Vostè ha arribat a set finals i les ha guanyat totes. ¿Quin és el secret?
-Tenir els millors jugadors, sens dubte. A més, és fonamental dirigir un grup que s'entengui al vestidor, que sigui un grup d'amics, bona gent, que els objectius individuals passin a un segon pla. Moltes vegades, quan sento Pep Guardiola parlar de la seva plantilla, dels seus futbolistes, dels seus reptes, de les seves noves motivacions per superar la temporada anterior, les seves paraules me les faig meves.
-Després d'aconseguir el quart títol mundial, ja va parlar de renovar aquest equip campió.
-Sé que algun jugador em dirà que ho deixa, ja m'ho va insinuar durant el torneig. És gent de 29 i 30 anys que es va plantejar que aquest Mundial seria el seu campionat. Ara toca descansar i reflexionar. Pensi que són jugadors que ja se'ls fa complicat estar al màxim nivell tants mesos, amb més de 60 partits a l'any. És llei de vida. Alguns seguiran, com Pedro Gil, que és un entusiasta, i altres posaran el punt final a una trajectòria inigualable.
-Vostè està dirigint una generació única...
-L'hoquei espanyol està generant esportistes d'un nivell altíssim. Som els millors, basant-nos en estadístiques contrastades i consistents, i el que em rebenta és que som els millors des de fa una dècada i aquí, a Espanya, a Catalunya, no ens donen ni bola. Ja fa 10 anys que ho guanyem tot. És decebedor. Si haguéssim estat argentins, ja ens haurien posat el nom a una plaça. Per aquesta raó ens hem rebel·lat una mica.
-Perdoni, però fa la impressió que l'hoquei sobre patins és un esport molt polititzat, que els perjudiquen les tensions entre Madrid i Barcelona.
-No ho sé, sincerament. Li puc dir que Ivan Tibau em va trucar diumenge passat per felicitar-me, i és la primera vegada que un representant de la Generalitat ens felicita en els últims set anys. Som catalans, però no els interessem. I també sé que el senyor Zapatero va parlar dilluns amb el president de l'espanyola per demanar-li disculpes i felicitar-nos per aquest èxit.
-Se'l nota molt dolgut amb les institucions.
-Miri, quan guanya alguna cosa Pau Gasol, Marc, Rudy, Capdevila o Cesc, el Barça, l'Espanyol o la Penya, els reben a la Generalitat. Crec que tots som catalans i no sé què passa amb nosaltres, no ho entenc. Ja sabem que no som el futbol o el bàsquet, però tampoc ho pretenem. Tan sols demanem el reconeixement a un esforç d'un esportista que és idèntic al dels altres campions. L'esforç en els entrenaments i en els partits és el mateix. Nosaltres tenim 15 títols mundials i som, de llarg, la millor selecció de l'esport espanyol. Jo no demano el Príncep d'Astúries, només el reconeixement a una feina ben feta, que ens rebin i ens felicitin. En fi, el que fan sempre. Només això.
-La Generalitat els ignora i a Madrid els dol que la selecció espanyola la formin 10 catalans.
-Elegim els millors jugadors i no podem obviar que Catalunya té els millors clubs i els millors jugadors. Els nostres clubs de l'OK Lliga dominen a Europa. Madrid té 1.500 llicències i nosaltres, 15.000. Per tant, els bons són a Catalunya. El dia que Madrid tingui 15.000 llicències, és possible que juguin el 50% de madrilenys a la selecció.
Notícies relacionades-Llavors, seria interessant que el Madrid creés una secció d'hoquei sobre patins.
-Aquest any ha passat una cosa similar en l'handbol amb el retorn de l'Atlètic de Madrid. Sí, seria fantàstic perquè aquest esport seria molt més mediàtic.
- Estat dels embassaments avui, 5 de maig, a Catalunya: Sau, Foix, Susqueda i la resta de pantans
- Previsió del Meteocat Catalunya activa avisos grocs i taronges davant les fortes pluges previstes per a aquesta setmana
- Torna el mític Tren Granota
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- BCN reobrirà una casa modernista per a concerts de música clàssica
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- TELEVISIÓ I MAS Una espècie en extinció
- Barcelona, protagonista La ciberseguretat creix i busca talent a Catalunya
- Ciclisme Vos obsequia la Vuelta amb un triomf de prestigi a Sant Boi
- TRIOMF A MONTILIVI L’immortal Stuani ressuscita el Girona, que fuig del descens