Biomedicina, la resposta a nous reptes en l’àmbit de la salut

  • La UVic-UCC oferirà aquests estudis a partir del curs 2022-23 i així consolidarà la seva experiència en els àmbits de les biociències i la medicina

  • Aquesta titulació tindrà, entre els seus principals actius, els grups i centres d’investigació de la pròpia universitat

Biomedicina, la resposta a nous reptes en l’àmbit de la salut
3
Es llegeix en minuts
Contingut ofert per UVic-UCC

La biomedicina és la ciència que combina coneixements de biologia i medicina per investigar el funcionament i comportament del cos humà des d’un enfocament pluridisciplinari. En els últims anys aquesta disciplina està experimentant un creixement molt elevat a tot arreu. Els avanços tecnològics que s’han produït en l’última dècada relacionats amb l’anàlisi de biomolècules, el cultiu de cèl·lules i teixits i l’obtenció i l’anàlisi de dades biomèdiques estan impulsant la recerca i la indústria d’aquest sector. Avui dia, la biomedicina es perfila com una de les professions de futur tant a Catalunya com a la resta del món.

En aquest context, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) fa una clara aposta per aquest àmbit de coneixement i a partir del curs vinent oferirà un nou grau en Biomedicina. Els nous estudis suposen el nexe d’unió i la lògica evolució de l’oferta acadèmica en biociències i medicina que aquesta universitat ja ofereix. Adscrit a la branca de ciències de la salut, el grau en Biomedicina comptarà amb professorat de les àrees de biomedicina, biotecnologia, medicina i ciències de la salut, amb moltan experiència tant en docència com en investigació.

Els ensenyaments en biomedicina formen professionals experts en les bases biològiques de les malalties, tant des d’un punt de vista molecular i cel·lular com des d’un punt de vista global. Desenvolupen, entre d’altres, noves teràpies gèniques, cel·lulars i d’enginyeria de teixits, així com nous mètodes de diagnòstic o gestió de dades biomèdiques, entre d’altres. Gemma Fuster, coordinadora del grau en Biomedicina de la UVic-UCC, explica que els graduats en Biomedicina «són capaços de respondre als reptes actuals i futurs en els quals conflueixen la biologia i la medicina i treballen en un sector considerat com un dels principals motors de creació de valor i creixement econòmic, tant al nostre país com en l’àmbit europeu».

Una nova manera d’aprendre biomedicina

Una nova manera d’aprendre biomedicinaLa biomedicina que s’impartirà a la UVic-UCC tindrà com a tret diferencial una metodologia docent molt innovadora, centrada en l’aprenentatge basat en projectes (ABP). De primer a tercer curs, cada semestre finalitzarà amb un projecte en el qual, durant quatre setmanes, l’alumnat treballarà de forma integrada i s’enfrontarà a reptes biomèdics relacionats amb els coneixements que hauran adquirit durant cada semestre. Aquest mètode «facilita l’adquisició d’habilitats relacionades amb la recerca mèdica com la comunicació i el lideratge, l’emprenedoria, la internacionalització, l’experiència en laboratori i el tractament de dades biomèdiques», afirma Malu Calle, directora del Departament de Biociències de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic-UCC. Segons Calle, aquest model pedagògic «empodera els estudiants en el seu procés d’aprenentatge i de cara al seu futur professional».

El grau en Biomedicina inclou la realització de pràctiques curriculars i extracurriculars en centres de recerca, hospitals i empreses farmacèutiques o biotecnològiques i cada semestre s’hi impartiran assignatures en anglès. Els estudiants graduats en Biomedicina podran complementar la formació acadèmica amb la realització de màsters i doctorats. En el cas de l’oferta formativa de la UVic-UCC, el grau connecta amb el màster universitari en Anàlisi de Dades Òmiques i amb els programes de doctorat en Ciències Experimentals i Tecnologies, en Bioinformàtica, en Medicina i Ciències Biomèdiques, i en Cures Integrals i Serveis en Salut.

Llarga trajectòria en investigació

Notícies relacionades

Llarga trajectòria en investigacióLa nova titulació s’impartirà de manera presencial a la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic-UCC, amb la col·laboració de la Facultat de Medicina i la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la pròpia universitat. Un dels principals actius amb què comptarà el grau en Biomedicina seran els grups de recerca que la universitat fa temps que té en aquest àmbit, com el de Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab) o el de Bioinformàtica i Estadística Mèdica (BEM). A més, la nova creació i posada en marxa de l’Institut de Recerca i Innovació en Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC), impulsat per la UVic-UCC i amb la participació de 13 institucions de l’àmbit de la salut i l’educació superior, també serà un revulsiu per a la recerca biomèdica en aquest territori.

En total, el curs vinent s’oferiran 50 places per a una titulació que constarà de 240 crèdits i un elevat nombre d’hores formatives dedicades a laboratori: tant a l’experimental –amb disciplines com la bioquímica, la genètica, la microbiologia, el cultiu de cèl·lules i teixits i l’ús d’animals model, entre d’altres– com al de tècniques transversals, entre les quals figuren la bioinformàtica, la gestió de bases de dades i l’anàlisi de dades biomèdiques.

Un títol i moltes sortides professionals

Temes:

Universitat