En comunitat

Quioscos de l’Hospitalet apuntalats per danys estructurals demanen ajuda

  • Un pèrit contractat per l’ajuntament de la segona gran ciutat catalana ha detectat en vuit quioscos deficiències que posen en risc concessionaris i clients.

  • Un dels afectats ha escrit una carta a EL PERIÓDICO demanant ajuda econòmica al consistori perquè no pot afrontar la urgent reforma.

Quioscos de l’Hospitalet apuntalats per danys estructurals demanen ajuda

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Cinc puntals asseguren el quiosc de premsa regentat per Manuel Arsis, de 61 anys, situat a la plaça del Repartidor de l’Hospitalet de Llobregat. Després d’una recent inspecció motivada per un problema en un quiosc del barri de la Florida a finals de l’any passat, un pèrit contractat pel consistori va observar deficiències en vuit casetes de la ciutat i van instar els concessionaris a portar a terme unes «actuacions d’urgència» per evitar que el sostre pugui caure a la via pública i causar danys personals. El cost de cada intervenció pot rondar els 5.000 euros, per la qual cosa diversos venedors afectats demanen ajuda al consistori en una carta rebuda a la secció de participació d’EL PERIÓDICO.

«L’Ajuntament de l’Hospitalet pretén que els concessionaris paguem íntegrament una reparació relacionada amb uns defectes en l’estructura que aguanta el sostre provocats per una construcció deficient. Ens sembla injust i una demostració més de la seva falta de sensibilitat», explica el quiosquer a la seva carta, amb referència a les taxes municipals per ocupació de la via pública que «no els van perdonar» durant la pandèmia. «Vam estar treballant al carrer pel dret a la informació, amb molta por del virus, i així ens ho agraeixen», protesta.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Obligacions del concessionari

Fonts municipals expliquen a aquest diari que «és el concessionari qui ha de mantenir en bon estat l’habitacle». En el cas dels vuit afectats, destaquen, no s’ha fet aquest manteniment, o si s’ha fet no s’ha actuat quant a l’estructura del quiosc. Les bases dels pilars tenen un embellidor, afegeixen les mateixes fonts, que amagava la seva oxidació i per tant «no havia sigut detectada a simple vista anteriorment».

El plec de condicions deixa clar que el concessionari haurà de costejar «les obres de conservació o adaptació que consideri necessàries per a l’adequat desenvolupament de l’explotació», però aquests quiosquers plantegen els seus dubtes sobre els danys descrits en l’informe –en què es pot llegir «apuntalament de l’estructura»–, per la qual cosa sol·licita almenys una col·laboració econòmica per part de l’Administració.

El cost de l’actuació per al quiosc d’Arsis segons el pressupost calculat pel pèrit puja a 3.050 euros, un import sense IVA al qual hauran d’afegir el permís d’«obres menors». L’actuació recomanada inclou ancoratges, plaques, tubs, pintura antiorins, morter, formigó i paviment; a més d’un mínim de 20 hores de mà d’obra d’un paleta, un ajudant i un ferrer. Així, la reforma completa podria arribar als 5.000 euros, una quantitat inassumible pels afectats. Arsis ja va demanar préstecs durant la pandèmia i aquesta despesa sobrevinguda i extraordinària, assegura, posa contra les cordes la seva subsistència.

Una altra quiosquera afectada, Elena Llamas, amb una caseta a la rambla de Just Oliveras, critica el consistori per «les presses» –tenen tres mesos des de la recepció del comunicat– i perquè no ofereixin més facilitats o ajudes. Sobre aquest punt, tècnics de l’ajuntament asseguren a aquest diari que estan oberts a estudiar cas per cas per ampliar el termini, que poden dirigir-se al departament de Via Pública de l’ajuntament, si bé també insisteixen en la importància de corregir les perilloses deficiències. En cas de forts vents, per exemple, el pesat sostre podria bolcar.

Habitacles precaris

Notícies relacionades

A l’avinguda d’Electricitat un altre company a punt de jubilar-se va fer números i va decidir no tornar a apujar la persiana, lamenta l’autor de la carta. Aquesta caseta de premsa també està apuntalada i veïns de la zona confirmen a aquest diari que porta «dues o tres setmanes tancada».

Al carrer de Josep Tarradellas i Joan, un altre concessionari d’un quiosc clàssic –de color verd i amb una teulada prominent– ha tingut més sort: els inspectors no van detectar cap perill imminent i no haurà d’emprendre cap reforma. «Però entenc perfectament el malestar d’aquests companys perquè fa tres anys tenia goteres i els de l’ajuntament es van rentar les mans», apunta el quiosquer Juan José Jurado.