Entendre + la política i la moda Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La culpa no era teva

La Xunta hauria de deixar de creure que hi ha un ‘outfit’ per no ser violada, parar de responsabilitzar la dona dels comportaments masclistes i començar a invertir a reeducar les mirades malaltes

La culpa no era teva
3
Es llegeix en minuts
Patrycia Centeno
Patrycia Centeno

Experta en comunicació no verbal.

ver +

Al cartell es veu una noia d’esquena corrent al vespre, vestida amb unes malles curtes i un top, i es llegeix «Vesteix-te amb malles. Surt a córrer a la nit. ¿Què passa ara? No hauria de passar, però passa». Coincidint amb el 25-N, la Xunta de Galícia ha generat una gran polèmica al suggerir que segons la roba que utilitzem o el moment del dia en què sortim a fer esport estarem més predisposades a una violació. Bàsicament, aquest campanya sembla la versió moderna i esportiva d’aquella frase que havien de suportar les víctimes d’agressió sexual fa unes dècades quan el policia de torn, però fins i tot familiars i amics, li deixaven anar allò de «nit i en minifaldilla, ¿però què esperaves?». Aquesta fórmula de control del cos i l’estètica femenina no és nova, és tan antiga com el masclisme estructural que ens acompanya des de fa centenars d’anys.

Entre el segle XII i el XVII, les modes masculines van ser tan o més eròtiques que les femenines. Tanmateix, a l’única que se l’acusava també llavors de provocar amb el vestit era a la dona. A més de presentar el cos femení com a pecaminós, les religions monoteistes es van encarregar d’institucionalitzar l’alliberament de la culpa sexual en l’home projectant-la en la dona: «Ella em va temptar» (sigui amb una poma, un somriure, un escot o un coll girat). 

El 2018, l’advocat d’un acusat per violació a Irlanda va utilitzar el tanga d’encaix que portava l’adolescent de 17 anys com a justificació del crim. Segons aquest lletrat, el fet que portés aquest tipus de peça interior assenyalava el consentiment implícit de la dona (desgraciadament, el llumeneres no va indicar quina calça prevé d’una violació). El 1999, el Tribunal Suprem d’Itàlia va dictaminar que abusar d’una dona que vesteix ‘jeans’ tampoc és violació, ja que per treure’s aquesta peça es necessita la col·laboració de qui la porta. ¿Hola? ¿Hi ha neurones allà? Cap estilisme evita una violació, ni tan sols un cinturó de castedat ha protegit de violacions de sexe oral. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

És precisament durant els processaments judicials on aquesta perversió, seguir culpabilitzant el cos de la dona, és més feridora. Tàcitament se li exigeix a la víctima adoptar una sèrie d’absurds clixés per ser reconeguda com a tal (has d’estar trista però no plorar, no anar maquillada, no utilitzar roba cridanera ni escotada...). Fruit d’aquesta culpa a què les sotmeten, moltes víctimes d’un atac o agressió masclista solen trencar amb part o la totalitat de la seva imatge identitària anterior per temor de tornar a incitar una situació semblant. Es tracta d’invisibilitzar-nos i que el nostre cos femení passi desapercebut (ús exagerat de capes de roba per allunyar l’atracció, renúncia a accessoris, colors, maquillatge o tints de cabells cridaners) o trenqui amb el seu estil anterior (fruit del trauma, intentem allunyar-nos de la imatge que ens representava). De vegades la renúncia o càstig que ens imposem pot semblar petita (deixar de somriure tant perquè a l’oficina hem tingut un malentès amb un company que confonia amabilitat amb una insinuació), però en víctimes d’agressió sexual pot arribar a ser tremendament brutal. A ‘Hambre, memorias de mi cuerpo’, Roxane Gay confessava com una violació en grup als 12 anys la va sumir en una espiral d’autoodi, vergonya i culpa que va derivar en la superobesitat mòrbida que té: «Sabia que no seria capaç de suportar una altra violació com aquella, de manera que vaig menjar perquè vaig pensar que, si el cos se’m tornava repulsiu, podria mantenir allunyats els homes, seria més menyspreable, i ja coneixia massa bé el seu menyspreu». El procés, per tant, que a més la dona ha de superar per passar de víctima a supervivent és en certa manera també estètic, ja que es tracta d’una reconciliació amb el seu propi cos i amb tot allò que li agradava de la seva anterior llibertat indumentària, inconscientment autocensurada.

En definitiva, la Xunta hauria de deixar de creure que hi ha un ‘outfit’ per no ser violada, parar de responsabilitzar la dona dels comportaments masclistes i començar a invertir a reeducar les mirades malaltes. Començant, a la vista està, per la seva.

Temes:

Moda Feminisme