Entendre + el fitnes

Posa’t en forma amb 30 minuts d’exercici al dia

  • Malgrat el que es creu, no és necessari invertir milers d’hores en una cinta de córrer per veure resultats.

Posa’t en forma amb 30 minuts d’exercici al dia

David Bueno

3
Es llegeix en minuts
Begoña González

De vegades quan es vol començar a fer esport o posar-se en forma, es creu erròniament que fan falta llargues sessions de gimnàs o moltes hores de sortir a córrer. La realitat és que amb tot just 30 minuts al dia d’exercici ja és possible veure resultats.

Aquesta és la hipòtesi, i experiència vital, de Lorena Martínez autora d’‘On Fit en 30’ (Ed. Zenith) i més coneguda a Instagram com @lorenaonfit. Malgrat ser un referent del món fitnes i fins i tot haver-se proclamat campiona en múltiples certàmens de culturisme en la categoria biquini, hi va haver una època en què no portava aquest estil de vida. «No sempre he estat en forma. Fa set anys que vaig començar amb el fitnes amb un objectiu estètic i de salut. Jo en la meva infància no tenia ni bons hàbits ni era esportista. Molta gent creu que és una cosa que ha de venir de sempre, però no. El canvi d’hàbits es pot fer en qualsevol moment», assegura Martínez.

Cometre errors

En aquest procés d’iniciar-se en la vida activa, ningú està exempt de cometre errors. «Perseguia un físic que amb els mètodes que jo utilitzava no aconseguia. Feia massa exercici i moltes hores de cardio, menjava poc, em prohibia aliments que tinguessin carbohidrats i me’n vaig adonar que per tot el que m’estava deixant la pell no obtenia resultats, així que vaig decidir buscar ajuda», explica. Després de posar-se en mans d’un professional, se’n va adonar que posar-se en forma és un procés que ha de ser saludable i sostenible en el temps i ara vol ajudar dones que, com ella llavors, vulguin fer aquest pas més enllà.

Amb aquesta finalitat ha escrit el llibre. «Amb un material mínim i fins i tot el pes corporal podem fer entrenaments efectius. Els entrenaments que plantejo al llibre es poden fer en gym o a casa, ja que la quarantena ens va deixar clar que també és possible posar-se en forma des del menjador de casa». El llibre, en què hi ha alguns exemples d’això, és un bon aliat i segurament es converteix per molts en un manual de referència i consulta per tenir a mà. El seu estil guia, amb apartats de consells, receptes i rutines d’entrenament, permeten treure-li partit en diferents fases del procés de posar-se en forma adaptant-se tant a principiants com a esportistes amb més experiència.

Entrenar de tot

«Al principi no fa falta entrenar més de tres dies, amb una hora i mitja a la setmana en tens prou, però t’asseguro que quan aprenguis a disfrutar del procés acabes volent entrenar més», assegura l’autora. Al llibre, l’autora guia cada persona perquè pugui entendre el per què de cada moviment i planificar els seus entrenaments i àpats, triant què entrenar cada dia i equilibrant els grups musculars en funció dels objectius de cada un. «S’ha d’entrenar de tot, si bé es pot focalitzar més esforç en zones determinades que ens interessin. Tot i així, no s’ha de tenir por d’entrenar el tren superior. Sobretot els passa a les dones, però és superimportant treballar-lo per millorar la força, que ens repercuteix amb molts beneficis en el dia a dia en gestos tan simples com, per exemple, portar la compra», explica.

Notícies relacionades

Al llibre, també es comparteixen receptes saludables per desterrar la idea que menjar sa és menjar avorrit. «Les receptes senzilles i desitjables eliminen les excuses per posar-les en pràctica», assegura la ‘influencer’ que en el seu perfil d’Instagram també comparteix habitualment idees de menjars i entrenaments per a tots els gustos.

Això sí, per molt desitjable que sigui, la constància és necessària. «Normalment tenim un concepte equivocat per als canvis. Esperem la motivació per fer el pas i moltes vegades és un error. S’ha de ser conscient de què es vol i què es fa per un mateix. Saber això t’ajuda a pensar en els beneficis que t’aportarà i posar-hi ganes i disciplina. No hi ha més misteri», assegura.