Entendre + el fitnes

Operació biquini sí, però sense fer bogeries

  • Les males dietes i la privació excessiva comporten de vegades pèrdues de líquids i de massa muscular que conduiran irremeiablement al fracàs de la dieta

Operació biquini sí, però sense fer bogeries

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Begoña González

Cada any, per aquestes dates, els gimnasos es tornen a omplir de vells coneguts que, apressats per la proximitat de l’estiu, pretenen arreglar en un parell de mesos les destrosses dels deu anteriors. És el que es coneix com a operació biquini i en el fons no és més que la suma de perilloses creences que fan que algunes persones cometin barbaritats amb el seu cos per poder lluir una imatge que s’ha definit com a bonica a les xarxes socials.

Voler canviar la nostra imatge no és dolent, però fer-ho sense respectar el cos amb dietes paupèrrimes en nutrients i jornades extenuants de gimnàs sense planificació és perillós. El procés de pèrdua de pes sense una bona planificació o realitzat de forma accelerada pot causar pot ser molt més perjudicial del que sembla a simple vista. Però, bàsicament, la falta d’amor propi fa que només es canviï la manera de menjar i d’entrenar per agradar als altres i no per aconseguir salut o millorar en general els hàbits poc saludables que amb el temps s’han anat adquirint.

Perills d’una mala dieta

A més, una dieta mal planificada per les presses per perdre pes sol conduir a la irremeiable recuperació del pes que s’ha perdut. Part de l’èxit de la pèrdua de pes va estretament lligada al canvi d’hàbits i a la massa muscular. No sempre que es perd pes es perd greix. Les males dietes i la privació excessiva comporten de vegades pèrdua de líquids i de massa muscular que conduiran irremeiablement al fracàs de la nostra dieta. Quan passa això, el cos activa el sistema d’alerta i ens convida a menjar i deixar de perdre aquest teixit.

Avui dia, que hi ha molt interès a perdre pes, existeixen prou evidències per poder afirmar que les dietes que no són equilibrades ni inofensives i que la falta de nutrients o la ingesta excessiva de forma prolongada poden ocasionar problemes de salut tant físics (pedres al ronyó o vesícula, per exemple) com psicològics (depressió i frustració). «Voler millorar l’aspecte és completament normal i no té res de dolent. El problema és quan fem que la nostra felicitat depengui d’això», explica Olga Fernández-Velilla, psicòloga de l’Instituto Psicológico Cláritas.

«Aquesta època de l’any, en què ens exposem més a la mirada dels altres, resulta especialment complexa per a les persones amb problemes d’autoestima o amb trastorns de la conducta alimentària (TCA). Per això, darrere d’un procés de dieta hi ha d’haver sempre una motivació de millorar la salut i un consell professional per evitar problemes més greus», afegeix Fernández-Velilla.

La importància del procés

Notícies relacionades

En aquesta línia, el guru de la nutrició a les xarxes socials Carlos Ríos, en el seu últim llibre ‘Pierde grasa con comida real’ (Ed. Paidós) parla de la importància del procés de la pèrdua de pes més enllà del resultat. Perdre pes no és el resultat de consumir productes ‘light’, assegura, sinó la conseqüència d’una sèrie de factors saludables com una dieta més balancejada i adaptada a cada persona i una quantitat d’exercici físic adequada a cada persona, així com un son de qualitat i suficient.

Tenir unes expectatives sanes i alineades amb la pròpia realitat solen ser la clau de l’èxit de les dietes. Això no implica deixar de ser exigent o ambiciós, sinó tenir en compte que l’exigència i l’ambició tenen un cost diari i impliquen un esforç que cal saber si val la pena o si en aquest cas encaixa més una perspectiva menys ambiciosa i ser més flexible assumint un progrés més lent.  És important recordar que el cos i el metabolisme canvien en resposta al que fem, de manera que si triem una manera equivocada de perdre pes, el cos activa una resposta protectora i sabotejarà tot el que intentem fer.

Club de Fitnes d’EL PERIÓDICO