Entendre + el fitnes

P13Fit, el mètode per posar-se en forma saltant a corda

  • Més enllà de l’elevada despesa calòrica que genera, en tan sols 30 minuts es poden cremar, aproximadament, 400 calories, i és també una bona manera de treballar la coordinació, la capacitat cardiovascular i la resistència

4
Es llegeix en minuts
Begoña González

Entre les imatges que segur recordem de quan érem petits cantant el ‘Cocherito leré’ i els mítics entrenaments de boxa de Rocky Balboa hi ha innombrables diferències, però també una cosa en comú: el salt a corda.

Sense posar èmfasi en aquests dos extrems, el salt a corda és un entrenament ràpid i efectiu per a la majoria de persones que volen fer algun tipus de càrdio i no disposen ni de gaire temps ni de gaire material. Tot just 10 minuts saltant i ja se sua la cansalada, el ritme cardíac s’accelera i els músculs entren en calor.

Amb les xarxes socials i el poder de ‘Tik Tok’ han proliferat perfils d’‘influencers’ de la corda que comparteixen els seus extenuants entrenaments i balls amb la corda i fan que els complicats passos semblin fàcils. Normalment, mirar d’imitar-los acaba costant unes quantes fuetades amb la soga. L’exporter del Barça José Manuel Pinto ‘Wahin’, ha sigut una d’aquestes figures públiques que ha tornat a posar la corda al top d’entrenaments de moda amb el seu mètode P13Fit en què combina la música amb el càrdio.

Salt «de fàbrica»

L’exfutbolista gadità ha basat la tècnica del seu programa en una simplificació del salt a corda que assegura que tots «portem de fàbrica». «Tenia molt clar des que vaig començar a desenvolupar el mètode que amb el típic salt de boxejador no aconseguiria cridar l’atenció de gent que no fos esportista, així que després de molts intents un dia se’m va acudir donar la corda al meu fill i demanar-li que saltés. Allà em vaig il·luminar. De fàbrica venim amb un salt diferent. Dos salts per cada cicle de corda», explica el també cantant. Així va començar a desenvolupar-se el mètode P13Fit.

Aquest doble salt permet allargar les sessions als 55 minuts que duren les classes del mètode de Pinto ‘Wahin’. «Per a moltes persones cal desaprendre a saltar per poder aprendre de nou a saltar. Passa amb gent que ja sol fer aquest exercici de manera habitual. Al principi frustra una mica», assegura, però els beneficis en són molts. Tant és així que el mètode ja s’imparteix en centres de tot Espanya i els Estats Units. Va ser concretament a Miami, on l’exporter del FCBarcelona va presentar la seva idea al creador de Zumba fa 8 anys. «Ell m’insistia molt que havia de crear un concepte de classe de 45 minuts perquè, si no, no funcionaria i vaig trigar a trobar-lo perquè estava acostumat a saltar com quan m’entrenava i això no era per a tothom», explica.

El salt tradicional és conegut per l’elevada despesa calòrica que genera, en tan sols 30 minuts es poden cremar, aproximadament, 400 calories, però és també una bona manera de treballar la coordinació, la capacitat cardiovascular i la resistència. P13Fit pren tot allò bo del salt tradicional, però amb l’afegit que al ser més simple pot adaptar-se a la condició física de cadascú. «En dues classes que he fet seguides al matí he arribat a cremar 2.400 kcal, que m’ho ha indicat el rellotge», explica Pinto. Sumant el seu poder de crema de calories al fet que resulta ser un exercici divertit i que ens manté concentrats mirant d’aprendre passos nous o de coordinar-nos amb la música, resulta ser un entrenament realment complet i divertit.

Per a tots els públics

Notícies relacionades

«La corda és un complement que he utilitzat des que jugava al futbol i sé que és un complement perfecte per a tots els esports i persones», assegura el creador de P13Fit. Malgrat que no ho sembli, és un entrenament que es pot adaptar a persones de diferents edats i amb estats físics diversos. «Tinc gent a les meves classes de més de 65 anys en nivell 3 i avançat. Es comença des del nivell bàsic i és amb el temps i l’entrenament que es van avançant nivells», explica. «És un exercici intens. Si no és el que més, és dels que més calories fa cremar. Això fa que moltes persones tinguin por per si fa patir els genolls i els malucs, però el doble rebot redueix molt l’impacte en les articulacions perquè s’esmorteeix el salt», afegeix.

Malgrat ser una manera de posar-se en forma amb un cost gairebé zero, sí que hi ha alguns detalls que s’han de tenir en compte per practicar-lo amb comoditat. És important, òbviament, tenir una bona corda i unes bones vambes. El calçat ha de ser còmode de goma tova o que esmorteeixi una mica el salt, ja que tot el pes del cos pot arribar a molestar a l’estar contínuament caient sobre les mateixes articulacions. La corda preferiblement hauria de ser ajustable a l’altura i nivell de cadascú, ja que més enllà de l’altura inicial, a mesura que s’avança en la pràctica acostuma a ser còmoda més curta.