Entendre + el fitnes

‘Ballet fit’: com posar-se en forma amb la dansa clàssica

  • Aquest mètode d’entrenament ha fascinat ja centenars de persones, i entre aquestes, nombroses famoses com Paula Echevarría o Mónica Cruz.

3
Es llegeix en minuts
Begoña González

El ballet ens fa pensar en imatges de coreografies suaus interpretades per esveltes ballarines àgils i lleugeres que segueixen el ritme de la música. L’harmonia i la bellesa del moviment no fan pensar, en un primer moment, en la força dels qui ballen, però darrere dels moviments suaus hi ha veritables atletes. Amb la finalitat de portar els beneficis físics de la dansa a la resta del món, va néixer Ballet Fit, gràcies a la ballarina canària Gloria Morales.

El ‘ballet fit’ és una nova disciplina esportiva que porta el ball clàssic al seu vessant més fitnes , en què, combinat amb moviments del ioga i el pilates, és un exercici apte per a tots els públics i no és necessari tenir coneixements previs de dansa per practicar-lo. «No t’espantis si mai no has fet ballet; està totalment pensat i dedicat per a tu. Partim de nivells d’iniciació i, amb el temps o amb coneixements previs, es passa a nivells més avançats», assegura Morales.

Els exercicis, planificats amb melodies que van des de ‘hits’ actuals fins a clàssics de piano, estan enfocats a aconseguir tonificar el cos amb una línia elegant i partint de l’equilibri. El treball, durant les sessions de 45-60’, s’enfoca principalment en l’enfortiment de la musculatura interna. En exercitar-la, junt amb el treball abdominal i de postura que es desenvolupa durant les classes, s’afavoreix l’elongació dels músculs, així com una millora de l’equilibri, la flexibilitat i l’elasticitat.

Fusió amb el fitnes

Al final, aquesta disciplina neix de «la demanda social d’entrenar d’una manera diferent i les ganes que tenia de mostrar al món els beneficis físics de practicar el ballet», assegura Morales. «El ballet no és un esport; és un art, i l’única manera d’acostar-lo al gran públic i fer-lo més inclusiu era fusionant-lo amb el fitnes», argumenta la ballarina. Per això, a les classes hi ha una part de treball en barra, un altre bloc de treball més cardiovascular i un altre de treball al terra amb l’estora.

Aquest mètode d’entrenament ha fascinat ja centenars de persones, i entre aquestes, nombroses famoses com Paula Echevarría o Mónica Cruz, però també hi ha homes a les classes. «Tot i que no ho sembli, hi ha homes que també practiquen ‘ballet fit’. Molts d’ells són triatletes, ‘crossfiters’ i, fins i tot, futbolistes, i sempre arriben molt escèptics a la classe. ‘¿Em porto el tutú?’ Acostumen a burlar-se’n, però després, al quart plié, els tremolen les cames», explica divertida Morales.

«El ballet no és un esport; és un art»

Treball postural

El mètode de la ballarina permet a aquests esportistes complementar els seus treballs explosius de més impacte amb entrenaments més enfocats a l’equilibri, la flexibilitat i la musculatura interna, amb què combaten l’escurçament dels músculs i la falta d’elasticitat, ja que ajuden a oxigenar la musculatura i a reduir les càrregues musculars.

Notícies relacionades

En aquest tipus de disciplina, la postura és primordial. «La majoria de persones no són conscients de l’abdomen ni de la postura de l’esquena en la major part del dia, però entren a classe i és el primer que canvien. Cal projectar-se com si es volgués créixer i ser conscients que el melic ha d’anar cap a dins i cap amunt», explica la ballarina. L’incidència especial en el treball abdominal ajuda a reforçar el ‘core’ i contribueix a reajustar l’eix de la columna. «Una de les coses que ens diuen les noies és que des del primer moment es noten més altes, que surten de la classe i es regulen el retrovisor del cotxe, per exemple. No és només un tema postural; l’actitud també es treballa a les meves classes», afegeix. 

La pràctica d’aquesta disciplina no requereix vestimenta tècnica específica, tot i que és recomanable portar roba ajustada que permeti el moviment lliure i veure la postura per facilitar les correccions del professor. Igualment, tampoc no és necessari un calçat especial; es pot practicar descalç, amb mitjons de cotó o amb sabatilles de ballet de mitja punta. Actualment, el programa de classes de Ballet Fit es pot seguir ‘online’ des de casa i en escoles de ball amb professors certificats repartits per tot Espanya.

Club de Fitnes d’EL PERIÓDICO