BARCELONES

L'agonia més enllà de la barra

El Yesterday, bar musical amb un projecte de donacions a entitats socials, voreja la fallida per les restriccions

zentauroepp55671804 contra contraportada bar yesterday201108173120

zentauroepp55671804 contra contraportada bar yesterday201108173120 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Els efectes de la Covid-19 no passen desapercebuts al Yesterday, el bar musical i il·lusió personal de Chus Domínguez (Santa Coloma de Gramenet, 1983), que en una carta publicada a Entre Tots en la qual es reflecteix la situació de tants altres establiments a tot Catalunya reconeix estar «al límit de la fallida».

Domínguez s’aparta de la concepció clàssica de l’oci nocturn i defineix el seu negoci com un agent social més de Santa Coloma, una intersecció on conflueixen els col·lectius de la ciutat. El març del 2019, el consistori, a través d’una carta de l’alcaldessa Núria Parlon, va reconèixer la tasca del local pels seus «importants beneficis per a la comunitat colomenca».

La distinció correspon al projecte que, des de fa tres anys, el ‘pub’ organitza: concerts solidaris d’entrada gratuïta on la recaptació de barra es dona a una entitat social d’àmbits com la inclusió de persones amb discapacitat, l’acompanyament a nens vulnerables o la protecció animal. Bens socials que formen també part dels bars com a institució cultural; això invisible més enllà de la barra que tampoc s’escapa de l’agonia generada per la Covid i les seves restriccions.

«Fins que va arribar el coronavirus no havíem tancat ni un mes amb pèrdues, però ara estem al límit de la fallida», afirma Domínguez, que porta sense obrir des del primer estat d’alarma del març, a excepció de tres setmanes al 50% al juny. «Entre el bar i la meva despesa personal perdo uns 2.000 euros al mes: si la normalitat no torna, a principis del 2021 hauré de tancar perquè em quedaré sense estalvis».

Un discurs recurrent en oci nocturn i restauració, amb la particularitat que, en aquest cas, l’ona expansiva del terrabastall socioeconòmic arriba fins als col·lectius amb els quals mensualment contribueix el local. Entre les col·laboracions pendents que la Covid ha truncat, esdeveniments amb les associacions IntergramenetAmics dels Malalts Mentals o Casals dels Infants, la directora del qual, Beatriz Sánchez, lamenta tant la pèrdua econòmica com de visibilitat que els suposa la caiguda de l’esdeveniment. 

El bar com a sortida familiar

La inauguració del Yesterday el 2013 va suposar una oportunitat laboral per a la família del Domínguez. «La situació dels meus pares era molt fotuda: ell té incapacitat i ella sempre havia treballat a la nit sense cotitzar, de manera que també vaig buscar al bar una sortida per a ells.»

Notícies relacionades

Als 30, explica l’empresari, va invertir els seus estalvis a posar en marxa el local després de reformar l’anterior, que estava «enfonsat». Des d’aleshores, el Yesterday s’ha convertit en «un reflex del seu propietari», ja que ell ja participava com a voluntari en algunes de les entitats amb les quals ara col·labora, focus de bona part de la seva clientela. 

«El més difícil és el lloguer, perquè enfronta dues persones que de bona fe van pactar un contracte: ni jo tinc la culpa de no poder pagar ni el meu propietari la té que jo tingui el bar», remarca Domínguez. «Això, sumat que no treballar et fa sentir inutil i deixa de dignificar-te com a persona, m’ha provocat molta ansietat».

20.000 euros recaptats en 40 esdeveniments

Fins al març, el Yesterday havia cooperat, a través de la recaptació d’uns 20.000 euros en 40 esdeveniments solidaris, amb entitats com Fundació TallersCentre Obert Rialles o Tengo Esclerosis Múltiple y QuéMalgrat el seu tancament aquests mesos, l’Ajuntament de Santa Coloma va cedir al Domínguez a l’octubre el teatre de la ciutat per celebrar una gala solidària que va recaptar 2.760 euros.