Gent corrent

Fabiana del Genio: «M'emociona quan aconseguim treure-li l'etiqueta negativa a aquest barri"

Tècnica comunitària al Besòs-Maresme, teixeix relacions, crea comunitat i reforça el sentit de pertinença a un barri complex

fcasals46875169 barcelona 08 02 2019 contraportada fabiana del genio  t cnic190210131327

fcasals46875169 barcelona 08 02 2019 contraportada fabiana del genio t cnic190210131327 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

Hi ha dos assumptes de què Fabiana del Genio pot parlar amb propietat. El primer és el treball comunitari. El segon, el barri on duu a terme aquesta activitat. Tècnica del Pla Comunitari del Besòs-Maresme, Del Genio té una visió privilegiada sobre el tarannà de la gent del barri, els problemes que tenen i la millor manera d’alleujar la seva situació des de l’àmbit local. Ho diu el nom del pla: un dels objectius de Del Genio és crear comunitat, o el que és el mateix, sentit de pertinença. Italiana, 39 anys, llicenciada en Educació Social per la Universitat de Bolonya, màster en Interacció Psicosocial per la Universitat de Barcelona, la seva tasca té l’atribut de produir canvis. Potser no a curt termini, però canvis.

-Digui’m, ¿què fa exactament una tècnica comunitària?

-Jo diria que som uns teixidors de relacions i complicitats, i a la vegada uns dinamitzadors. Encenem petites metxes, un petit foc, i l’acompanyem fins que crema sol.

-¿I com es fa això?

-Aconseguint que els diferents agents del territori s’uneixin i tinguin una visió conjunta dels problemes i les solucions. Que prenguin consciència que tots formem part del territori, i que tenim el poder per actuar-hi, i que si actuem junts té més sentit. Unir esforços.

-Cada barri presenta reptes específics. ¿A quins s’enfronta vostè?

-Aquest barri és un repte perquè té moltes complexitats. El nivell de renda és el més baix de Barcelona, hi ha molt atur i molt atur de llarga durada, a més d’una sèrie de problemàtiques estructurals com... No sé: finques del barri amb aluminosi. És un barri de la perifèria que sempre ha acollit gent treballadora, aquest és un barri de gent lluitadora. I gent que gairebé sempre s’ha hagut d'espavilar pel seu compte.

-¿I el gran problema? ¿Quin diria que és el gran problema?

-El problema més important aquí és la feina. Si les persones no tenen feina, gairebé no es pot parlar de res més.

-El problema de l’atur no el resoldrà l’administració local...

-Cert. No tots els problemes es poden resoldre des de la proximitat. Des de la proximitat el que es pot fer és facilitar eines perquè les persones puguin espavilar-se en la vida, i donar-los la força que suposa ser part d’alguna cosa, en aquest cas d’un territori.

-Posi’m un exemple concret. Un projecte del qual se senti orgullosa.

-Sí, per exemple, en un moment donat es va veure que al barri faltaven referents, símbols que et fessin sentir orgullós del barri. Així que vam decidir fer els gegants.

-¿Una colla?

-La colla va venir després. El primer pas va ser convocar un concurs de llegendes. Perquè els gegants tinguessin un relat. Hi va participar molta gent, amb propostes tan boniques que vam fer una barreja de totes. Després, l’associació de dones del barri es va encarregar de dissenyar i cosir els vestits. A poc a poc més gent s’hi va anar sumant. Cada vegada eren més. Finalment, vam demanar ajuda a Arreplegagegants, que assessoren els que volen crear noves colles.

-¿El resultat?

-Ens vam passar tot el 2016 fent desfilades perquè la gent conegués els gegants, intentant captar veïns per a la colla. Des del pla comunitari vam donar suport per a la primera diada gegantera i per a la seva primera participació a la Mercè.

-¿Com es diu?

-Colla Gegantera Besòs Maresme.

-¿Quins beneficis concrets diria que aporta un projecte així al barri?

-Amplies el teixit associatiu, dinamitzes el barri, construeixes comunitat a partir de l'activitat lúdica. Potser no podem resoldre el problema de l’atur, però sí construir relacions entre les persones.

-A nivell estrictament personal: quina satisfacció, ¿no?

-Els fruits del treball comunitari es recullen molt a poc a poc, però jo fa tants anys que m’hi dedico que he pogut veure persones a qui aquestes experiències els serveixen per a la vida. Les reforces com a persones. ¿Sap què m’emociona?

Notícies relacionades

-Digui’m.

-m’emociona quan aconseguim treure-li l’etiqueta negativa que li han posat a aquest barri. No pot ser que aquesta etiqueta tot el que hi ha de positiu aquí. En aquests barris és on més es necessita que la gent s’impliqui i se senti orgullosa del seu territori.

Temes:

Gent corrent