GENT CORRENT

Matilde Mir: «Deien que ho teníem tot i no teníem res»

Viu des de fa dues dècades a Auroville, la ciutat de la unitat i la pau que es va fundar al sud de l'Índia el 1968 i que celebra al febrer el seu 50è aniversari

zentauroepp41839027 contraportada para gemma tramullas matilde mir porta 20 anys180130173853

zentauroepp41839027 contraportada para gemma tramullas matilde mir porta 20 anys180130173853

3
Es llegeix en minuts
Gemma Tramullas
Gemma Tramullas

Periodista

ver +

Fundada al sud de l’Índia a l’empara de la revolució de maig de 1968, Auroville és un ambiciós projecte de ciutat per a la convivència i el creixement espiritual que al febrer celebra el seu 50è aniversari. Els seus 2.800 residents de 49 països s’autogestionen a través de grups de treball, cobren una renda bàsica i amb prou feines utilitzen diners en les seves transaccions quotidianes. Matilde Mir (Barcelona, 1969) va arribar a la ciutat de l’Aurora amb el seu marit fa 20 anys. A través de videoconferència explica la seva experiència i s’encara amb els tòpics que redueixen la comunitat a una utopia hippy

–¿Què veu quan surt de casa seva?

–Tres milions d’arbres. Fa 50 anys això era un desert i la primera cosa que van fer els fundadors va ser plantar arbres. Des de l’aire, Auroville és una taca verda.

–¿Com era la seva vida abans d’arribar aquí?

–Vaig ser una nena molt rebel i de jove vaig tenir l’oportunitat de viatjar molt. Això em va obrir els ulls i em va portar a buscar formes de vida alternatives. Vaig viure dos anys a la Patagònia i després em vaig casar amb el Marc. El meu marit va obrir dues cafeteries a Granollers que van ser un èxit.

–Però aquella vida no els omplia.

–Ens deien que ho teníem tot, però no teníem res. No volíem dedicar la vida a mantenir una supercasa i una superfeina; desitjàvem tenir riquesa interior.

–I el 1997 van trucar a la porta d’Auroville.

–Ja ho havíem visitat una vegada i la idea d’un lloc on podies aprendre a viure en harmonia més enllà de creences, opinions i nacionalitats em va enganxar.

–La seva carta fundacional diu: «Auroville pertany a la humanitat. Però per viure a Auroville és necessari ser servidor voluntari de la consciència divina».

–La fundadora, Mirra Alfassa (coneguda com La Mare), deia que l’evolució de l’ésser humà no acaba en el que som ara, sinó que seguim evolucionant cap a una altra espècie. Auroville és un lloc on aquesta evolució es viu de forma conscient, però no és l’únic. Molta gent està en el camí de recerca interior. 

–Critica alguns articles sobre Auroville.

–A vegades donen molta rellevància a l’anècdota i se’n perd l’essència. Hi ha gent que pensa que anem rapats i vestits de blanc, però som gent molt normal.

–Segueixen la filosofia del mestre Sri Aurobindo, contemporani de Gandhi.

–Però ningú t’obliga a estudiar-lo ni a meditar a hores fixes, no és una religió. Fem el bé perquè ens surt del cor, però no som perfectes. Volem contribuir a una societat millor, per això Auroville té l’aval de la Unesco.

–Aquí han seguit amb el negoci del cafè.

–El 2008 vam crear Coffee Ideas! Al principi el Marc assessorava la gent que volia obrir un negoci i després vam comprar una màquina torradora de segona mà que va trigar dos mesos a arribar en vaixell des de Barcelona. El 2011 vam obrir Marc’s Coffee [a la foto] i ara torrem vuit tipus de cafès procedents de plantacions orgàniques, sostenibles i de comerç just.

–Els seus fills s’han educat a Auroville.

–Aquí conviuen diferents estils d’ensenyament. Fa vuit anys vaig fundar una comunitat d’aprenentatge on adults i nens apreníem els uns dels altres. Teníem una base de mates i llengua i fèiem molt esport i excursions. La meva filla gran no va fer exàmens fins als 15 anys i ara es prepara per a la universitat. El meu fill està en una escola que se centra en els processos de raonament i les emocions.

Notícies relacionades

–¿No ha dubtat mai de la seva elecció vital?

–No. Somiàvem amb criar els nostres fills en un lloc on no haguessin d’estar pendents de la sortida al mercat de l’últim iPhone. Visc la vida que he escollit.