Gent corrent

«Si planifiques els àpats tot va molt millor»

Buscant el menú ideal per als seus fills, va acabar creant menuario.com, una ajuda per planificar tots els àpats

cmontanyes41396145 elisabet171227181332

cmontanyes41396145 elisabet171227181332 / Carlos Valbuena Junquera

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

La tradició ha marcat molts menús festius. Matar el gall, la gallina, el pollastre de corral per Nadal i aprofitar les carns sobrants del caldo per als canelons de Sant Esteve, canviar d’any menjant raïm... Però on el folklore no arriba, s’ha de pensar o improvisar. Multipliquin per més de 360 dies, amb els seus migdies i les seves nits per portar plats a la taula amb menús nutritius, variats, saludables, per a tota la família. Elisabet Plans (Artés, 1972) es va adonar que pensava molt poc en una adequada alimentació, fins que va néixer el seu primer fill.

–¿Tan malament menjava abans?

–Més que menjar malament, t’acostumes a tirar sempre del més fàcil de preparar, sense gaire varietat. Comences al pis d’estudiants, vas tirant de la pasta. Menges el que et ve de gust i acostumes a improvisar, sense preocupació. Però quan tens fills ja no pots improvisar. Jo em vaig adonar que l’única manera que tenia perquè mengessin bé, amb menús variats i equilibrats, era planificant tots els àpats. Si ho planifiques tot va molt millor. Mengen bé i tu estàs molt més descansada.

–¿Com va començar a organitzar-ho?

–Vaig buscar llibres i a internet. Estava convençudíssima que ja hi havia llibres, mètodes, pautes clares i fàcils per fer-ho bé.

 

–¿Va trobar alguna cosa?

–Només vaig trobar plantilles en blanc, com el document en Excel que jo havia obert per començar a anotar menús de dinar i sopar per a cada dia de la setmana.

–¿Què va fer llavors?

–Al no trobar res, vaig pensar que els pares que no som nutricionistes necessitem una guia. I em vaig dirigir a la Fundació Alícia (Sant Fruitós de Bages), el centre d’investigació i innovació que treballa justament la millora alimentària. Hi vaig anar perquè m’assessoressin, i amb la seva enorme ajuda va acabar naixent www.menuario.com.

–¿Què és exactament?

–És una eina que ajuda els pares a planificar els àpats de tota la setmana de manera fàcil i gràfica. En una pissarra, que és una làmina magnètica per posar a la porta de la nevera perquè la vegi tota la família, enganxem fitxes que són imants, amb combinacions de grups d’aliments per dinar o sopar.

–¿Recomana planificar en un dia fix?

–Això cadascú ho tria, però va bé fer-ho el dia que es compra per a tota la setmana, així t’assegures que ho tens tot.

–¿Què és una dieta equilibrada?

–La que inclou en tots els àpats farinacis (hidrats de carboni molt energètics); hortalisses; proteïna; fruita i aigua. El menuari permet combinar fàcilment els aliments i amb receptes molt senzilles. La part nutricional i les receptes van ser la contribució de la Fundació Alícia.

–Però els nens esquiven molts aliments. És comú detestar alguns aliments de petits.

–Al meu fill no li agraden gens les verdures. En realitat no és que no els agradin, és que preferiria sempre espaguetis. La clau perquè acabin menjant de tot és exposició i repetició. I molta paciència. Una mica d’allò que no volen cada vegada i ho acaben acceptant. Com acostuma a dir Toni Massanés, el director de la Fundació Alícia: «A menjar se n’aprèn menjant».

Notícies relacionades

–Una inversió per a tota la vida i un bon regal per a Reis...

–Si els ensenyes a menjar bé els bons hàbits venen sols i es poden mantenir sempre. El menuari és atractiu per a ells i útil per als adults també. I als nens cal fer-los partícips de la selecció d’aliments i elaboració de plats. Els hàbits alimentaris els agafen de la família, no de l’escola. El que aprenen de petits ho assimilen com a normal. Si hi participen no ho senten una imposició.