TURISME I FAUNA
Neixen 58 voltors negres a la Reserva Nacional de Boumort (Lleida) en 10 anys
És una fita per a una espècie amenaçada la reproducció de la qual promou la Generalitat al costat de Grefa i altres organitzacions

Anellament d’un pollet de voltor negre a la serra de Boumort, la setmana passada. /
La Reserva de Boumort de Lleida ha acollit el naixement de 58 pollets de voltor negre en els 10 anys que porta operatiu el pla de reintroducció d’aquesta espècie que promou la Generalitat en col·laboració amb l’ONG Grefa i altres entitats i organismes.
Gairebé el 60% d’aquests naixements s’han produït els anys 2018, 2019 i 2020, ha informat Grefa en un comunicat. Els voltors negres posen cada any un únic ou i des que el 2010 van començar a criar els reintroduïts a Boumort, el nombre total de parelles reproductores que han posat un ou és de 26.
El 2020, han sigut 14 parelles les que van començar a covar la seva posta i ascendeix a 10 el nombre de pollets que finalment ha nascut, una que xifra iguala el nombre de naixements de l’any passat, que va marcar un rècord a la colònia de Boumort, segons Ep.
Aquest any, 5 de les 10 parelles que han tingut pollets estan formades per voltors negres reintroduïts pel projecte o bé per un exemplar reintroduït i un altre de ja nascut a la colònia de Boumort. Les cinc restants estan formades per un exemplar reintroduït o nascut a Boumort i un altre de procedent d’una colònia diferent de l’espècie –exogen, en la terminologia dels experts–.
Per causes desconegudes, un dels pollets nascuts aquest any va morir i un altre va caure i va ser ingressat amb diverses fractures òssies al centre de recuperació de fauna salvatge de Vallcalent, a Lleida, gestionat per la Generalitat. La primera parella de voltor negre que va criar en la reserva prepirinenca de Boumort va ser la formada per dos exemplars reintroduïts, la femella Perla i el mascle Portell i el seu primer pollet va néixer el 2010 i va ser batejat Gala.
Notícies relacionades«Aquest naixement va marcar una fita en la història de la conservació del voltor negre, ja que feia més de 100 anys que aquest rapaç necròfag inclòs al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades no es reproduïa en l’àmbit pirinenc», ha assenyalat el president de l’ONG conservacionista Grefa, Ernesto Álvarez.
El Projecte Monachus de Grefa busca connectar les grans colònies de voltor negre del centre i el sud de la Península Ibèrica amb les que s’estan creant a França i altres països.
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Guardiola, a prop de firmar el divorci
- Entrevista amb Anna Bacardit Càncer de mama metastàtic amb menys de 30 anys: «Mai em vaig trobar malament, per això no ho esperava»
- Successos Tres detinguts per atracar un banc a Camarles