Comicis

Aquests són els espanyols que no podran votar en les pròximes eleccions del 23J

Aquests són els espanyols que no podran votar en les pròximes eleccions del 23J
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’inesperat avanç de les eleccions generals anunciat pel president del Govern, Pedro Sánchez, ja comença a tenir conseqüències a mes i mig de la cita electoral. Els comicis se celebraran el pròxim 23 de juliol, en ple estiu, amb mig Espanya de vacances i amb viatges ja reservats. El resultat és que les peticions de vot per correu s’han disparat fins a nivells desconeguts.

Generalment, poden exercir el dret al sufragi tots aquells «espanyols, majors d’edat, inscrits en el Cens Electoral», segons informa la web oficial de la Junta Electoral Central. No obstant, existeixen algunes excepcions. A continuació, descobreix qui està privat d’introduir la seva papereta a l’urna.

En aquests comicis, la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) regula qui no pot i pot exercir el seu dret a sufragi actiu, és a dir, qui pot votar. En aquest sentit, el seu article 3.1 especifica que «no tenen dret de sufragi els condemnats per sentència judicial ferma a la pena principal o accessòria de privació del dret de sufragi durant el temps del seu compliment».

Notícies relacionades

Aquesta norma va ser modificada per la llei orgànica 2/2018. Anteriorment, hi havia dos supòsits més en els quals estava prohibit votar, però han sigut suprimits. Eren els següents:

  • Els declarats incapaços en virtut de sentència judicial ferma, sempre que la mateixa declari expressament la incapacitat per a l’exercici del dret de sufragi.

  • Els internats en un hospital psiquiàtric amb autorització judicial, durant el període que duri el seu internament, sempre que en l’autorització el Jutge declari expressament la incapacitat per a l’exercici del dret de sufragi.

L’article 3 en vigor, en el seu segon punt, especifica que «tota persona podrà exercir el seu dret de sufragi actiu, conscientment, lliurement i voluntàriament, qualsevol que sigui la seva manera de comunicar-ho i amb els mitjans de suport que requereixi».