ELECCIONS CATALANES

Salvador Illa guanya les eleccions i intentarà ser president

  • El candidat del PSC s’imposa en vots i es presentarà a la investidura

  • «El canvi ha arribat per quedar-se», promet sense aclarir amb qui podria formar govern

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Salvador Illa s’ha convertit aquest diumenge en el primer socialista que guanya unes eleccions al Parlament des del 2003, quan Pasqual Maragall es va imposar en vots però no en escons. Això no li ha passat al candidat del PSC, que ha aconseguit també la primera plaça –empatat amb ERC– en nombre de diputats, amb 33, gairebé el doble dels 17 que el seu partit va obtenir el 2017. No obstant, Maragall va poder formar Govern. I les circumstàncies ara són tan diferents que no s’entreveu amb quina fórmula Illa es podria convertir en el pròxim president de la Generalitat.

En qualsevol cas, l’èxit del que s’ha dit l’‘efecte Illa’ –la substitució imprevista de Miquel Iceta pel ministre de Sanitat fins al gener– és indiscutible. «Ningú comptava amb nosaltres fa tres anys, ni fa tres mesos», va resumir la número dos de la llista socialista, Eva Granados. El PSC ha passat de tenir un paper gairebé testimonial al Parlament a convertir-se en la primera força de la cambra. A més, ha recuperat amb contundència l’hegemonia al camp no independentista després de l’insòlit enfonsament de Ciutadans. Al conèixer els resultats Illa va donar les gràcies, entre altres persones, a Iván Redondo, l’assessor de Pedro Sánchez, a qui s’atribueix un paper important en el disseny de la seva ‘operació tornada’ a Catalunya.

La impermeabilitat dels blocs identitaris, confirmada durant la campanya, fa gairebé impossible pensar ara en un pacte d’esquerres, per molt que els comuns insistissin en aquesta idea després de conèixer els resultats. Sobretot és difícil per part d’ERC, que per fi va aconseguir superar JxCat, i que ho va fer només tres dies després de prometre solemnement per escrit que no pactarà amb el PSC.

No obstant, en la seva compareixença de la nit, Illa va insistir que intentarà convertir-se en president, sense aclarir amb quins altres partits pensa comptar per salvar els 35 diputats que el separen de la majoria absoluta. «La victòria claríssima en vots té un significat molt clar, el de girar full, el de canviar per retrobar-nos entre catalans. Els anuncio que em presentaré a la investidura», va dir el candidat socialista, avalat per 650.000 catalans.

Sense desgast independentista

El fet que l’‘efecte Illa’ no servís per frenar l’avenç de l’independentisme, i també les restriccions provocades per la Covid-19 –la seu del carrer Pallars estava tancada al públic– van donar un aire fred a la celebració dels socialistes. Però els números els donen múltiples motius per a l’alegria, malgrat que JxCat i sobretot ERC demostressin que tot just han patit desgast.

Per començar, la campanya, dissenyada sobretot per recuperar els vots que Ciutadans va aconseguir en feus tradicionalment socialistes el 2017, ha funcionat. El PSC va tornar a tenyir de vermell l’àrea metropolitana, es va imposar a la província de Barcelona i a les comarques més poblades –el Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental– i va recuperar també múscul a les altres circumscripcions. Va créixer dos escons a Tarragona, uns altres dos a Girona i dos més a Lleida. Va guanyar a les ciutats de Barcelona i Tarragona, i es va quedar a poc més de 500 paperetes de fer-ho a Lleida. Amb gairebé un 23% de suport total, va aconseguir, amb una participació inferior en més de 25 punts a la de les últimes eleccions, més vots que llavors.

Notícies relacionades

Tot i que no va aclarir quins passos pensa fer a partir d’ara, Illa sí que va intentar infondre esperances a qui vol deixar de banda el procés independentista. «El canvi ha arribat a Catalunya per quedar-se, i el d’avui és un gran pas endavant, però és només el primer pas endavant», va dir després d’haver-se coneguts els resultats. «El canvi és imparable i hi ha un sentiment de retrobament ampli i majoritari. No hi ha marxa enrere», va insistir.

Lluny de la majoria

S’obren ara unes converses en què el PSC, després de molts anys, té algunes cartes per jugar. Els socialistes volen almenys allunyar-se de la imatge que va donar Inés Arrimadas quan, després de guanyar les eleccions el 2017, ni tan sols va entaular negociacions per intentar formar Govern. Però les urnes van confirmar que la fórmula de Govern que Illa ha defensat durant la campanya, la del pacte amb els comuns, el deixa molt lluny de la majoria. Malgrat tot, després de saber-se la victòria socialista, Iceta va insistir: «Avui comença el canvi a Catalunya».