MÉS DEL DOBLE DE DIPUTATS

El vot anti-Vox i l’abstenció donen ales a la CUP

  • Amb gairebé els mateixos vots que el 2017, treu més del doble d’escons i tornarà a tenir la clau de la majoria independentista

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La CUP va doblar els resultats com a resposta a la ultradreta i tornarà a tenir la clau de la majoria independentista. I això que la seva campanya electoral, amb la desautorització a Dolors Sabater davant una eventual investidura de Laura Borràs i el dispers paper de la cap de llista en el debat de TV-3, no convidaven precisament a l’optimisme a les files cupaires. Malgrat això, l’amenaça de Vox ha mobilitzat el vot antifeixista i, amb la baixa participació, gairebé els mateixos vots del 2017 els han donat més del doble d’escons: de 4 a 9.

Notícies relacionades

La formació antisistema ha sigut, després del PSC, la que millor ha sobreviscut a l’efecte Covid, i consolida el seu espai electoral (perdent tot just 7.000 recolzaments) i empata amb els comuns en escons i gairebé en vots (a tan sols 5.000 en el derbi d’esquerres alternatives). En la nova legislatura continuaran jugant el paper del Pep Consciències independentista per evitar que es rebaixi la confrontació amb l’Estat. Van enviar Artur Mas a la paperera de la història i, després de votar els Pressupostos de Carles Puigdemont a canvi de l’1-O, ja no van voler recolzar els comptes de Quim Torra i Pere Aragonès.

«Tenim un paper clau per condicionar i tornarem a emplaçar els partits polítics i organitzacions cíviques a buscar grans consensos de país perquè siguin la prioritat d’aquesta legislatura», ha assenyalat Sabater. L’exalcaldessa de Badalona ha explicat que ja havia parlat amb JxCat, ERC i els comuns reunir-se al més aviat possible per dissenyar un full de ruta per «plantar cara al marc autonomista que persegueix el dret d’autodeterminació i castiga, empresona i exilia».