ELECCIONS CATALANES 14-F

JxCat demana un pacte de legislatura amb ERC i la CUP

  • Jordi Sànchez evita posar «línies vermelles» en la negociació i critica la falta de diàleg del Govern central

  • Apunta que els resultats són un empat tècnic, però eludeix concretar si reclamaran la meitat de conselleries

  • Exclou els comuns del Consell Executiu

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El secretari general de Junts per Catalunya (JxCat), Jordi Sànchez, ha definit els resultats electorals com un «empat tècnic» entre ERC i Junts i ha convidat els republicans a iniciar una negociació discreta per aconseguir un pacte de legislatura amb la CUP sense «línies vermelles». Sànchez ha evitat concrecions, però ha deixat clar la seva posició crítica respecte a l’actitud del Govern en relació amb la negociació i ha insistit en qüestions com la figura del mediador en cas que es reprengui la taula de diàleg entre el Govern i l’Estat.

Sànchez ha remarcat l’existència d’una majoria absoluta independentista en escons i en vots al Parlament. Per això ha convidat ERC a iniciar la negociació, tancant la porta al fet que els comuns –com proposa Esquerra– formin part de l’Executiu: «JxCat treballarà només per formar un Govern independentista».

Autoafirmació

Notícies relacionades

En clau negociadora es pot entendre la lectura que ha fet Sànchez en termes d’autoafirmació de l’estratègia de Junts: «35.000 vots i un escó [els que ha obtingut ERC d’avantatge respecte a Junts] no és un element que desequilibri les diferències estratègiques en l’independentisme entre ERC i JxCat. El que ens va dir ahir l’electorat és: partits, dirigents, feu vosaltres la feina».

Critiques a l’Estat

El secretari general, que compleix condemna pel judici de l’1-O, ha criticat el Govern central després de la decisió de la fiscalia, aquest dilluns, de presentar un recurs contra el tercer grau penitenciari dels presos independentistes. «Sort que no som presos polítics, perquè després que Catalunya votés, la fiscalia general de l’Estat, que depèn del Govern central i que Sánchez es va vantar de controlar, ha decidit presentar un recurs». «Tinguem clar quina és l’actitud de voluntat de diàleg i de negociació dels poders espanyols i concretament del Govern central per resoldre el conflicte polític», ha afegit.