Eleccions a Catalunya

La patacada sense precedents de Cs sumeix el partit en una profunda crisi

  • Els taronges perden 30 diputats i retrocedeixen de la primera a la setena força

  • Arrimadas i Carrizosa admeten que no han sabut «mobilitzar» l’electorat constitucionalista

  • La direcció es reunirà aquest dilluns d’urgència per valorar possibles dimissions

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El cop va ser molt més dur del que preveien els més fatídics pronòstics electorals. La patacada electoral sense precedents de Ciutadans sumeix el partit en una profunda crisi amb la pèrdua de 30 escons i el retrocés de la primera a la setena força de l’hemicicle. Però els taronges no van voler prendre decisions en calent i van deixar el futur de la formació –i dels seus lideratges– en mans del que decideixi el comitè executiu aquest dilluns en una reunió urgent que es farà a les 19 hores a Madrid. Segons diverses fonts, el primer a dimitir serà el cap de campanya, Carlos Cuadrado.

La trompada és especialment dura després d’haver forçat una tornada a les essències, amb el retorn dels fundadors que es van allunyar de les sigles pels cops de volant ideològics d’Albert Rivera, a la terra que els va veure néixer el 2006. L’afany de Carlos Carrizosa, ungit candidat després d’apartar la guanyadora de les primàries. Lorena Roldán, colze a colze amb Inés Arrimadas al llarg de tota la campanya, no va frenar la debacle. La baixa participació, el canvi de prioritats de l’electorat –que aparca el procés i prioritza la gestió de la pandèmia–, la irrupció amb força de la ultradreta i l’‘efecte Illa’ van posar fi a les aspiracions de no perdre més de la meitat dels 36 diputats del 2017. 

Els membres del partit es van mostrar sense nord i van passar de l’eufòria a la crua angoixa en tan sols tres anys. Arrimadas i Carrizosa es van conjurar junt amb el seu equip de campanya en un despatx de la Gran Via de Barcelona durant tota la tarda i no van arribar a la gelada terrassa Miramar, situada a la muntanya de Montjuïc, fins que va finalitzar l’escrutini. «No hem sabut mobilitzar l’electorat constitucionalista», va reconèixer el candidat, i Arrimadas va afegir que «s’acosten anys durs amb el resultat d’aquestes eleccions perquè el separatisme ha vist augmentada la seva majoria en escons».

Notícies relacionades

I és que el primer aniversari d’ Arrimadas com a líder se salda amb un fiasco electoral difícil de digerir per a les files taronges després d’haver incrementat escons en les últimes tres eleccions catalanes. L’enèrgica victòria electoral del 21-D del 2017 es va anar evaporant després que declinés postular-se com a presidenta a la Generalitat per falta de recolzaments i després de fer la mudança del Parlament al Congrés dels Diputats amb bona part dels seus escuders a Catalunya.

La pírrica presència al Congrés després de les eleccions generals del 10-N, amb 10 escons, dels quals tan sols dos per Catalunya, ja feia preveure una dura cursa electoral. El gir al centre al Congrés, mentre es mantenien intactes els pactes autonòmics amb el PP i el reconeixement de Vox, va confondre l’electorat, i els pèssims resultats els condemnen a la irrellevància parlamentària a Catalunya. El cinturó roig que es va tenyir de taronja el 2017 torna al seu color original tres anys després.