Cita amb les urnes

Eleccions catalanes 2021: Els candidats aprofundeixen les seves diferències en el debat de TV-3

  • Illa concentra les crítiques per la seva gestió de la pandèmia i Borràs es distancia d’Aragonès

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El debat amb més candidats de la història de Catalunya, nou, en la campanya més disputada i atípica de la història de Catalunya i en el context més incert de la història de Catalunya va derivar en un tots contra tots en el qual els candidats van ignorar els seus respectius passats i es van entossudir a deixar poc entreobertes les portes a aquells pactes que han posat a sobre de la taula durant la campanya.

L’estira-i-arronsa processista va tardar a arribar més de l’habitual perquè tots, amb alguna puntual excepció, van poder aguantar fins a la segona part del debat sense barrejar la pulsió territorial amb la Covid i l’economia. El bloc sobre la pandèmia va situar ja el socialista Salvador Illa en el focus de les crítiques per la seva gestió com a ministre de Sanitat i la seva recepta d’humilitat va ser contestada per diversos rivals amb la reclamació de més autocrítica. Només Jéssica Albiach, dels comuns, el va acompanyar en la defensa del Govern central, del qual Unides Podem és soci, però no va desaprofitar l’ocasió per reivindicar els ertos com un èxit d’un ministeri morat.

La gestió catalana

Quant a la gestió de l’Executiu català, el republicà Pere Aragonès va haver de defensar-la en solitari perquè Laura Borràs (JxCat) va continuar amb la seva estratègia de campanya d’obviar en les seves intervencions que el seu partit ha cogovernat amb els republicans des del 2017, mentre va buscar el cop d’efecte anunciant que el seu conseller de Salut serà el doctor Josep Maria Argimon, actual cara visible del Govern en l’àmbit del coronavirus.

Notícies relacionades

També Aragonès va tenir temptacions de separar-se del seu passat més immediat al recordar a Albiach que «no és el mateix estar en un govern que presidir-lo, com li passa a Pablo Iglesias». I aviat li va etzibar a Illa que «no ens posarem mai d’acord» quan l’aspirant socialista va prometre inversions en sanitat que, segons el candidat d’Esquerra, rebaixen el pressupost vigent. «Mai més retallades en sanitat pública», va proclamar Aragonès en un intent de distanciar-se de JxCat.

El debat de les dretes

Les dretes van viure el seu particular debat, conscients que, enquestes en mà, entre elles es juguen no ser sobrepassades unes per les altres. L’ultra Ignacio Garriga va encapçalar la clausura de tota l’autonomia catalana, incloent el Parlament, la Generalitat i, és clar, TV-3. El taronja Carlos Carrizosa i el popular Alejandro Fernández es van disputar durant tot el debat l’etiqueta de guardians de l’autonomisme posant en evidència les contradiccions i el «negacionisme» de Vox.