Eleccions catalanes

Junqueras: «Els que ataquen la via dialogada per a un referèndum no saben història»

  • El president d’ERC i Marta Rovira defensen l’aposta republicana per la taula de diàleg amb l’Estat

  • Afirmen que personalitats com Gerry Adams i José Mujica els han transmès el seu recolzament al procés negociador

Junqueras: «Els que ataquen la via dialogada per a un referèndum no saben història»

JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Defensa tancada de la dupla dirigent d’ERC de la taula de negociació amb l’Estat nascuda a l’ombra del pacte d’investidura de Pedro Sánchez, a inicis del 2020. En un diàleg telemàtic, Oriol Junqueras i Marta Rovira, remarquen que aquesta, és a dir, la via dialogada per aconseguir un referèndum pactat amb l’Estat, és l’únic camí factible. Entre altres motius, i com destaca el mateix president d’ERC, perquè és l’únic que permetria l’aval internacional a una secessió. Rovira i Junqueras miren, així, de desactivar les freqüents crítiques que rep el partit des dels sectors hiperventilats de l’independentisme i des de JxCat per haver impulsat aquesta taula de negociació, de la qual se n’ha fet només una reunió. «Els que ataquen la via dialogada no saben història», etziba Junqueras en un moment dels 26 minuts de conversa.

«Si saps d’història saps que els independentistes irlandesos van ser represaliats, es van exiliar i, fins i tot, després de l’Aixecament de Pasqua, de 1916 van ser afusellats. I van acabar negociant un referèndum amb el Govern britànic», assevera Junqueras. ¿I qui va protagonitzar la negociació amb l’Estat? Doncs el que havien sigut empresonats. I afegeix: «Quan Nelson Mandela ha de negociar el final de l’apartheid, ell, que s’havia passat 27 anys a la presó, ho fa amb qui l’havia posat entre reixes. ¡I és clar que hi va haver qui el va reprendre ‘perquè negociar no serveix per a res’!

Notícies relacionades

Rovira, per la seva part, assenyala en la conversa que asseure’s a la taula «no implica renúncia, al contrari» i recorda que el que es defensa són els grans consensos, del «70%» de la societat catalana.

Al llarg de la xerrada, a més, tots dos revelen que la seva via negociada compta amb l’aval tant de l’exlíder del Sinn Féin irlandès, Gerry Adams, com amb la de l’expresident de l’Uruguai, José Mujica.