Cita amb les urnes

Sondeig eleccions Catalunya 2021: Els votants de Cs i el PP prefereixen Illa de president abans que els seus candidats

  • El presidenciable socialista es manté com el més ben valorat per a president

Sondeig eleccions Catalunya 2021: Els votants de Cs i el PP prefereixen Illa de president abans que els seus candidats
1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El candidat del PSC, Salvador Illa, segueix sent el president preferit dels enquestats (23%), seguit per l’aspirant d’ERC, Pere Aragonès (14,3%) i per la cap de llista de facto de Junts, Laura Borràs (13,9%). L’ordre a la part alta de la taula no ha canviat en aquesta part del sondeig de GESOP per a EL PERIÓDICO, que es va realitzar entre dijous i dissabte passats. El que sí que ha variat, respecte a l’anterior enquesta de finals de gener, és que l’exministre de Sanitat aconsegueix ser el president preferit no només per als seus propis votants (amb un 73,1%) sinó també per als que van apostar per Cs i pel PP el 2017.

Als taronges ja els havia convençut, com va reflectir el sondeig anterior, però aquesta vegada se sumen els simpatitzants populars, que creuen que Illa seria millor opció (19,9%) que el candidat del PPC, Alejandro Fernández (18,9%). Els conservadors estan acusant la confessió de Luis Bárcenas coneguda la setmana passada, en la qual va explicar que Mariano Rajoy va destruir en persona documents sobre el finançament irregular sense saber que ell en guardava una altra còpia.

A més, les conseqüències de l’estratègia judicial de l’extresorer en el 14-F poden agreujar-se aquesta setmana, quan comença el judici per la caixa b a l’Audiència Nacional. El ‘sorpasso’ de Vox que recull aquest sondeig detecta també que l’electorat del PP assegura preferir l’aspirant de Vox, Ignacio Garriga (19,7%), abans que el mateix Fernández.

Notícies relacionades

Entre els independentistes, Borràs té una relació més bona amb els seus propis votants i continua sent la preferida pel 59,3% d’ells, mentre que Aragonès només pel 44% del seu electorat republicà. De fet, el president interí pot veure que el 18,1% dels seus votants la preferiria a ella a la Generalitat abans que a ell. Per contra, entre els simpatitzants de Junts només el 10,4% mostra predilecció per Aragonès com a president.

Respecte a la notorietat, tots els candidats n’han guanyat considerablement durant la precampanya i la campanya. El més beneficiat, el més desconegut: Garriga, de Vox, ha passat que només li conegués el 29,5% dels enquestats al novembre al 43,6%. Àngels Chacón (PDECat) també ha fet un salt, del 54,2% al 74,6%. La cara més familiar és la d’Illa (94,2%), seguida de les d’Aragonès (83,2%) i Borràs (79%).