ELECCIONS CATALANES

El PSC demana el «vot útil» de l’esquerra i del constitucionalisme

  • Sánchez demana que tots els progressistes recolzin el candidat socialista

  • Illa s’ofereix com a «aire nou» per acabar amb la «decadència» del procés

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC, que afronta per primera vegada en molts anys l’última setmana de campanya amb opcions d’obtenir la victòria en unes eleccions catalanes, ha estrenat aquest diumenge a Salou un missatge que repetirà insistentment en els pròxims dies: que Salvador Illa constitueix el «vot útil» el 14-F. Els socialistes demanen aquest recolzament a dues bandes: tant el dels ciutadans que se senten d’esquerres com el dels fonamentalment constitucionalistes.

El president del Govern, que visitava per segona vegada en campanya la província de Tarragona, es va ocupar de demanar el vot als progressistes. «Als nostres cartells es llegeix que ‘Torna Catalunya’, però torna també l’esquerra. Som l’esquerra a Catalunya i a Espanya. Tots els vots d’esquerra s’han de concentrar en una papereta: la de l’esperança, la del canvi, la del PSC,» ha dit Pedro Sánchez, que també ha insistit en la necessitat de superar l’«esquinç emocional» que segons la seva opinió ha provocat la gestió independentista al Govern.

El ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, ha incidit en la mateixa idea. Iceta, que ha recordat que el seu relleu sorpresa el 30 de desembre perquè Illa fos candidat va constituir l’«inici de la campanya» del PSC, ha volgut sortir al pas d’unes paraules recents de la candidata de JxCat, Laura Borràs. «Sembla que una candidata ha dit que és més d’esquerres que Salvador Illa. Mira Laura, això no t’ho creus ni tu», ha assegurat, recuperant una intervenció d’Illa al debat de TVE.

A la recerca del ‘sorpasso’

Per part seva, el candidat socialista ha demanat sense embuts buscar el vot útil constitucionalista. Ho ha fet amb un discurs bilingüe i en una província on, a les últimes eleccions, els socialistes van obtenir només dos diputats, i on Ciutadans en va aconseguir cinc i es va emportar la victòria.

Notícies relacionades

«Demano el vot a tots els que van creure en el canvi el 2017. Aquesta vegada sí que tindrà utilitat. Servirà per canviar coses. Si guanyem, em presentaré a la investidura. Jo no me’n vaig, torno per quedar-me», ha afirmat Illa, en clara referència a la renúncia d’Inés Arrimadas, vencedora a les últimes eleccions, a intentar presidir la Generalitat. «Sé que molts d’aquests vots seran prestats, però us prometo que els sabrem administrar», ha afegit el candidat socialista.

«No em presento per treure un bon resultat, em presento per guanyar i per governar», ha insistit Illa, que s’ha ofert com l’«aire nou» que Catalunya necessita davant la «decadència» del procés independentista.