Camí de les urnes

El Síndic desaconsella els tests d’antígens per la «falsa seguretat» que poden generar als membres de les meses el 14-F

  • Ribó reclama que els centres de salut facilitin els informes mèdics a tots els que els sol·licitin per recórrer la seva designació com a supervisor de la jornada electoral

  • Demana a la Junta Electoral evitar que persones vulnerables hagin d’exercir com a membres d’una mesa electoral en cas d’incompareixença de titulars i suplents, tenint en compte que els col·lectius de risc se’ls recomana votar de 9 hores 12 hores

El Síndic desaconsella els tests d’antígens per la «falsa seguretat» que poden generar als membres de les meses el 14-F
2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de rebre fins a 1.130 queixes de persones designades com a membres d’una mesa electoral el 14 de febrer, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha emès un comunicat en el qual llança diverses recomanacions a la Generalitat i advertències als escollits per supervisar la jornada electoral.

Ribó apunta que «no són aconsellables, per la sensació de falsa seguretat que podrien donar, ni la utilització de guants o bates ni els tests ràpids d’antígens que proposa CatSalut als membres de les meses en els dies previs a les eleccions», concretament del 9 al 12 de febrer als centres d’atenció primària.

Quant a les epis d’alta seguretat que hauran de vestir de 19 hores a 20 hores, durant la franja horària en la qual es recomana el vot dels que estan en quarentena –positius per Covid-19 i contactes estrets–, exigeix al Govern una formació específica –la Generalitat ja la va garantir– perquè «la col·locació i retirada inadequada són situacions de risc». També insta a garantir la màxima distància possible amb els votants quan se’ls requereixi baixar la mascareta per identificar-los.

Al·legacions

Notícies relacionades

D’altra banda, Ribó demana establir criteris «clars, homogenis i adequats a la situació sanitària extraordinària existent» perquè aquelles persones vulnerables puguin quedar excloses de les seves funcions al presentar recurs contra la seva elecció, perquè «el pas de centenars de persones en un lloc tancat en plena onada pandèmica com l’habilitació per votar presencialment en el cas de les persones positives constitueixen situacions de risc que en persones vulnerables poden desembocar en una malaltia greu o fatal». El Síndic defensa que els informes de salut han d’estar disponibles perquè totes les persones que els sol·licitin puguin presentar-los com a al·legació davant la Junta Electoral «en el menor temps possible».

Incompareixences

El Síndic remarca, a més, un altre dels perills de la jornada. I és que si alguna de les persones seleccionades com a membres de les meses no compareix, qualsevol altra persona pot ser obligada a ser membre, «i fins i tot pot ordenar que en formi part algun dels electors que es trobi presents al local», segons estableix l’article 80.4 de la Loreg. Atès que s’ha recomanat que les persones vulnerables votin de 9 hores a 12 hores, des de l’obertura del col·legi electoral fins al migdia, «és necessari que les juntes electorals evitin que, en el cas descrit més amunt, la persona designada per suplir els incompareixents sigui un elector vulnerable», reclama.