Camí de les urnes

Els presos exigeixen l’amnistia i animen el sobiranisme a omplir les urnes el 14-F

  • Els independentistes empresonats es mostren convençuts que el tercer grau serà «efímer»

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Òmnium Cultural ha reunit aquest dilluns els presos independentistes per l’1-O entre míting i míting per oferir una fotografia unitària per l’amnistia i animar a la participació del sobiranisme a les urnes el pròxim 14 de febrer.

L’exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Jordi Turull, Joaquim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, l’exlíder de l’ANC i secretari general de Junts, Jordi Sànchez i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, van abandonar la setmana passada els seus respectius centres penitenciaris en virtut del tercer grau pendents de si la Fiscalia recorre la decisió de les juntes de tractament de les presons i avalada per la Generalitat.

Junts als jardins del Palau Robert de Barcelona, els empresonats s’han mostrat convençuts que el tercer grau serà «efímer» perquè «els poders de l’Estat el suspendran i anul·laran en qüestió de dies». «La seva repressió no fa més que enfortir els principis democràtics que ens han portat a la presó, que han portat més de 2.800 independentistes a ser represaliats per motius polítics», han asseverat.

Després de reproduir un vídeo amb fragments dels al·legats que van pronunciar al final del judici del procés, cada un ha llegit una part de la declaració en la qual consideren que les impugnacions que han propiciat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) anul·li el decret d’ajornament de les eleccions i la decisió dels jutges formen part d’una «operació d’Estat», en contra del consens dels partits per postergar les urnes a causa de l’impacte de la tercera onada de coronavirus.

«El seu menyspreu a les institucions i a la societat catalana és tan gran que estan disposats a posar en risc la salut dels votants i la legitimitat democràtica dels resultats», han etzibat sobre els togats.

Notícies relacionades

Tot seguit, han animat a la participació del sobiranisme en les pròximes eleccions catalanes perquè de les urnes surti un Govern «que defensi un projecte de país inclusiu, al servei de la reconstrucció social i l’alliberament nacional» comprometent-se a teixir una estratègia «compartida».

«Estem convençuts que el sobiranisme tornarà a omplir les urnes de dignitat i d’esperança», han emfatitzat, per reivindicar el dret a l’autodeterminació i exigir «el final de la repressió» per encarrilar la solució al conflicte català «mitjançant l’amnistia i el retorn dels exiliats».