Cita amb les urnes

8 claus en 8 gràfics de l’enquesta del GESOP sobre les eleccions catalanes 2021

  • Consulteu aquí la primera part del sondeig

  • Consulteu aquí la segona part del sondeig

8 claus en 8 gràfics de l’enquesta del GESOP sobre les eleccions catalanes 2021
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La campanya electoral catalana més plural i disputada, però també la més anòmala, ha començat plena d’incertesa per l’evolució de la pandèmia del coronavirus, que arribarà al pic de la tercera onada abans de la cita amb les urnes, el 14 de febrer. La Covid i l’embolic judicial que ha envoltat la data dels comicis han enfonsat les expectatives de participació i l’auge dels indecisos manté en suspens la pugna per la victòria. Aquestes són, en gràfics, les principals claus de l’enquesta preelectoral del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, elaborada del 25 al 28 de gener a partir de 1.445 entrevistes.

Desmobilització a l’alça

La mobilització de l’electorat s’ha enfonsat 13 punts en les últimes tres setmanes. Només sis de cada 10 catalans, el 61,5%, garanteixen que acudiran a votar, un percentatge que arribava al 74,6% just abans del fallit ajornament electoral.

¿A qui perjudicaria l’abstenció?

Hi ha més electors que garanteixen que aniran a votar entre els secessionistes (74,3%) que entre els que no ho són (54,2%), però els votants més mobilitzats ara mateix són els del PSC (78,7%). Amb tot, els dos socis del Govern consignen també cotes de mobilització per sobre del 70%, sent la de JxCat superior a la d’ERC.

¿Cap a un rècord d’abstenció?

El rècord d’abstenció en unes eleccions autonòmiques es va anotar el 1992, quan només va participar el 54,87% de l’electorat. El GESOP estima que la participació el pròxim 14 de febrer oscil·larà entre el 60% i el 63%.

Els indecisos es disparen

Al perill de desmobilització s’afegeix un clàssic de totes les campanyes electorals: l’alt percentatge d’indecisos, que arriba al 31,6%. Són vuit punts més que a l’enquesta de principis de gener, prèvia a l’embolic judicial amb la data de les eleccions, i 10 punts i mig més que al desembre.

Infografia EL PERIÓDICO

La pugna de tres creix

La pandèmia, la desmobilització i la creixent indecisió provoca una caiguda generalitzada de la intenció de vot a tots els partits i candidats des de principis de gener, cosa que fa que el tauler electoral es mantingui bastant estable. El PSC segueix al capdavant i la pugna entre ERC i JxCat creix al començament de la campanya

Frenada a l’‘efecte Illa’

Els tres favorits per al triomf segueixen en un mocador de cinc punts i cinc escons. El PSC ha vist com l’anomenat ‘efecte Illa’ s’ha frenat en sec. El candidat socialista continua sent el preferit com a president, però ha perdut 5,6 punts des del sondeig anterior.

Més indecisos a ERC

La pugna independentista s’enverina i el fiasco del decret de suspensió del 14-F sembla haver fet més mal a ERC que a Junts. Creix la indefinició entre els votants republicans i baixa en l’electorat postconvergent. La fidelitat de vot a Esquerra ha baixat del 50%.

Expectatives igualades

Els catalans ja no tenen tan clar quin partit s’adjudicarà el triomf el 14 de febrer. El 28,3% dels enquestats creuen que ERC guanyarà els comicis, però un 24,9% opina que la victòria se l’emportarà el PSC. A principis de gener, un 45,3% creien que vencerien els republicans i un 11,3% assenyalaven els socialistes.