Eleccions catalanes
Illa utilitza un lema de les últimes eleccions gallegues
Marea Galeguista va utilitzar el lema «Fagámolo», just el que acaba d’escollir, en castellà, el PSC per impulsar el vot per a Illa

Una anàlisi que ha fet fortuna els últims anys és que Galícia ha sigut un laboratori en què s’han experimentat tendències polítiques que després han anat cristal·litzant en l’àmbit estatal. L’exemple més obvi és el de la irrupció de la «unitat popular» nucleada al voltant del discurs de la indignació contra les elits. Un assessor anomenat Pablo Iglesias va veure en primera persona com la fusió dels escindits del BNG amb Esquerda Unida i altres petits grups esquerrans i ecologistes passava en 15 dies de campanya de zero a ser líder de l’oposició al granític PPdeG. Un cas que va servir de mirall als morats, també en les subsegüents batalles internes, desercions i escissions. Al final, allò d’«unitat» havia de ser més un d’aquells «significants buits» que tant agradaven a Íñigo Errejón.
De les successives implosions de l’esquerra rupturista, als últimes comicis autonòmics van arribar les restes del naufragi sota les marques d’En Comú i de Marea Galeguista. Aquesta última, que va heretar els espais electorals d’En Marea i va apostar per un discurs més centrat, va estar liderada per l’exdiputat Pancho Casal. Va fracassar i es va quedar amb menys de l’1 per cent dels vots. El seu lema de campanya era un animós «Fagámolo», just el que acaba d’escollir, en castellà, el PSC per impulsar el vot per al seu emergent candidat, Salvador Illa. Sembla que l’exministre té millors cartes per fer això que promet (tampoc s’especifica a l’eslògan) que el candidat de Marea Galeguista.
Galícia, en aquest cas, juntament amb Euskadi, també servirà de laboratori a Espanya per a la celebració d’eleccions en plena pandèmia. Tot i que la política catalana també és rica en particularitats: allà van intentar ajornar-les –com es va fer aquí amb la primera data decidida pel president, Alberto Núñez Feijóo, que quadrava en plena primera onada–, però de moment els tribunals han decidit mantenir-les el 14 de febrer.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)