El Periódico de l'Eixample

Eixample

Desafiaments per al nou govern

Els temes pendents de l’Eixample a la taula del govern de Collboni: soroll, superilla, mobilitat i vivenda

Diferents col·lectius veïnals urgeixen a reunir-se amb el nou regidor per abordar els reptes dispars que el districte concentra, des de la contaminació fins a la conservació del patrimoni 

Enric Granados, els búnquers de l’Eixample

La contaminació dona tres mesos de respir a l’Eixample de Barcelona

Els temes pendents de l’Eixample a la taula del govern de Collboni: soroll, superilla, mobilitat i vivenda

MANU MITRU

5
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un repertori nodrit de casos que reclamen ser abordats esperen el nou regidor de l’Eixample, Jordi Valls. Les peticions d’associacions veïnals i altres col·lectius que urgeixen una reunió se li acumulen al nou regidor, nouvingut a l’Ajuntament de Barcelona i amb galons de tinent d’alcaldia en el govern de Jaume Collboni, en què compatibilitza la direcció del districte més poblat amb la gestió d’una àrea que aglutina Economia, Hisenda i Turisme. El moviment veïnal de l’Eixample adverteix a Valls que no anteposi la cartera gens menor que ostenta en l’executiu del PSC per relegar els reptes que cuegen al centre de la ciutat, més en l’inici d’un estiu en què despunten els primers problemes per soroll i aglomeracions a deshores a la porta dels negocis que es concentren sota els domicilis. Així mateix, també demanen resposta qüestions pendents en patrimoni, contaminació i vivenda.  

«El nou regidor té molts temes i pot tenir la temptació d’estudiar això nostre al setembre», tem Xavier Riu, vicepresident de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample. «Confiem que vegi que no pot esperar. Sabem que no és responsabilitat seva, però és urgent que es prenguin mesures», apressa el dirigent veïnal, que adverteix que ja han viscut un parell de nits «molt bèsties» des que la calor s’intensifica. «En totes dues es noten esvalot i crits, i que van borratxos... És insostenible», alerta. 

El neguit per què el bullici continuï desvetllant els habitants de carrers plens de terrasses i establiments freqüentats fins a la mitjanit –com passa a Enric Granados, Aribau o Balmes– ha empès els membres de l’entitat a sol·licitar audiència sense dilació a Valls. El regidor els atendrà aquest divendres. La llista de peticions que rebrà és àmplia: inspeccions a terrasses, retirada de les que es van permetre arran de la covid, més neteja, policia de barri, garantir el silenci nocturn... i revisar el pla d’usos que limita bars, discoteques i súpers de 24 hores, en cap cas per retallar-lo. 

«Valorem positivament el pla perquè la barra lliure hauria sigut perillosíssima, però és molt moderat. A Aribau encara podrien obrir més locals... Voldríem que fos més restrictiu a tot l’Eixample», postula Riu, que pren Enric Granados com a paradigma del que convé evitar que s’expandeixi a la flamant superilla. «Ens preocupa que, amb els nous eixos verds, es faci una taca d’oli que estengui el problema. Estem orgullosos de guanyar espais als cotxes, però ens inquieta que la cobdícia d’uns quants els acabi donant altres usos. No ens resignem a passar quatre mesos com algunes nits que ja hem aguantat», assegura.

El ‘bicibús’ i l’‘autopista’ d’Aragó 

Gairebé idèntica urgència que els veïns d’Enric Granados i dels seus carrers limítrofs tenen els promotors de l’anomenat ‘bicibús’ de l’Eixample, que per raons òbvies han suspès la seva activitat durant el juliol i l’agost, però que en absolut renuncien a reprendre l’activitat tan aviat com comenci el curs escolar. Els seus organitzadors estudien aquests dies si convé adaptar les seves rutes a la vista que els eixos verds ja són transitables (tot i que el seu propòsit és reivindicatiu, és a dir, prefereixen que la seva acció sigui una advertència sobre l’ús i abús del cotxe), però sigui com sigui necessiten la col·laboració indispensable del districte per portar a terme les seves setmanals bicicletades infantils fins al centre escolar. Esperar el setembre o, en el millor dels casos que just després de les eleccions generals es reconfiguri el govern municipal, els sembla una innecessària pèrdua de temps.

Eixample Respira és, de tots els fronts de reivindicació veïnal que té sobre la taula del seu despatx el nou regidor del districte, aparentment el que menys corre contra el rellotge, però està cridat a ser, si se surten amb la seva, un dels crucials. Reclamen un transformació del carrer d’Aragó perquè perdi el seu caràcter de via ràpida al cor de la ciutat. Afirmen que la balança entre el trànsit i la vida veïnal està excessivament desequilibrada. No reclamen que sigui un eix verd, però sí un carrer (com diu el nom de la plataforma) respirable. En el seu cas, saben que un projecte d’aquestes característiques és de tot un mandat, amb la qual cosa demanen que al més aviat possible s’obri el debat sobre aquesta qüestió.

Taller Masriera i la crisi de la vivenda

Un altre front s’obre al nou regidor al carrer Bailèn. Allà s’estén un pols sobre el Taller Masriera, la capritxosa reproducció d’un temple clàssic construït fa gairebé 140 anys i tancat des de fa més d’una dècada. L’anterior govern municipal va deixar encarrilat que la petita biblioteca Sofia Barat es mudi a l’immoble que va ser obrador d’artistes i teatre, perquè guanyi en superfície i sumptuositat, a l’estil de la García Márquez de la Verneda. El projecte –encara per concretar i aprovar-se– reserva sales per a activitats de la població de la Dreta de l’Eixample

No obstant, el moviment veïnal que aglutina la plataforma Masriera rebutja la proposta. Considera que no respecta el valor històric del recinte ni del Teatre Studium, protegit en el si del taller. En el seu cas, prefereix un ateneu que, sense renunciar a la biblioteca, prioritzi les arts escèniques, amb espai per a entitats que pal·liïn la falta d’equipaments al barri. 

Notícies relacionades

Les discrepàncies entre l’ajuntament i el col·lectiu veïnal van quedar patents en el procés participatiu que va debatre el futur de l’edifici. La plataforma insta a Valls que faci compatible la biblioteca amb la preservació de la sala Studium, «possibilitant el seu ús com a teatre», i implantar «un centre cultural i social vinculat a les arts escèniques». La reunió amb el regidor està pendent de data. 

També esperen novetats els veïns del bloc del carrer Tarragona, en risc de desnonament per les desenes de llicències de pisos turístics que el propietari va poder tramitar per una escletxa del pla d’allotjaments turístics (PEUAT). No és l’únic flanc pel qual els drames de la vivenda aclaparen l’Eixample: el previsible desallotjament dels habitants de la Casa Orsola o l’amenaça que penja sobre els inquilins de blocs adquirits per reconvertir-los en apartaments de luxe figuren també a la carregada agenda del districte.