El Periódico de l'Eixample

Eixample

Obituari comercial

La llibreria Alibri, 'la Herder' per a molts lectors, encara el tancament

L'establiment, a tres anys de ser centenari, ha sigut un referent indiscutible en idiomes i filosofia

A1-158594139.JPG

A1-158594139.JPG / Álvaro Monge (EPC)

2
Es llegeix en minuts

Alibri, a la qual molts barcelonins continuen referint-se com la Herder, s’afegirà ben aviat a la llista de llibreries extintes de Barcelona. Els propietaris d’aquest establiment no volen encara donar a conèixer ni la data ni els motius d’aquest adeu, just quan la botiga és a només tres anys de ser centenària, però no és cap secret que és un tipus de negoci, el de la literatura, que subsisteix ‘amazonat’ de mort.

La història d’Alibri és, com passa sovint amb cada tancament d’una botiga amb pedigrí, un línia de text indispensable per llegir correctament la història completa de la ciutat.

Va obrir les portes el 1925 a Barcelona quan podia haver-ho fet a Madrid. L’editorial alemanya Herder, fundada el 1801, va descobrir a principis del segle XX que tenia un fons bibliogràfic en castellà prou ampli com per omplir una llibreria. La família Herder (encara propietària de la firma, que va ja per la sisena generació) va sospesar que Madrid podia ser un bon lloc on aterrar a Espanya, però al final es van decantar per Barcelona.

Notícies relacionades

Els anys 30 van ser convulsos per a aquest establiment. Va ser col·lectivitzat per les autoritats republicanes quan va començar la Guerra Civil, comprada pel seu antic gerent quan va sortir a subhasta i, quan semblava tenir via lliure per créixer en el mercat, el fet que fos una empresa d’origen alemany li va ocasionar problemes amb la Comissió Interaliada després de la Segona Guerra Mundial.

Idiomes i filosofia

Amb tot, va acabar per convertir-se en un referent a la ciutat. La Universitat de Barcelona la va certificar com a proveïdor oficial de part del seu alumnat i, sobretot, va destacar perquè en el seu fons bibliogràfic abundaven les publicacions en moltes altres llengües, tantes que en el dia d’avui és encara el lloc perfecte fins i tot si es vol aconseguir un manual de llengua dels signes. Un terç aproximadament dels llibres exposats a les prestatgeries estan escrits en anglès, francès, italià i alemany, però n’hi ha també en llengües minoritàries probablement impossibles de localitzar en altres tiendas.Para els ‘herderianos’, aquests lectors que passejaven fins a Alibri malgrat ser en un carrer tremendament ingrat per al vianant, aquesta llibreria va ser, també, el lloc idoni per anar a la recerca d’assajos sobre filosofia. No hi havia botiga més ben assortida en aquesta especialitat, tot i que amb els anys, no per la seva culpa, sinó per l’esdevenir dels temps, aquesta ha passat a ser una matèria sembla que menys important.

Temes:

Llibreries