El Periódico de l'Eixample

Eixample

EIXAMPLE

Mudança de 45.000 pel·lícules

El degà dels videoclubs recapta fons per anar-se'n a un nou local que inclourà un minicine

jose42775744 barcelona  4 de abril de 2018  aurora depares  due a de vide180410121533

jose42775744 barcelona 4 de abril de 2018 aurora depares due a de vide180410121533 / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Video Instan (Enric Granados, 30), el primer videoclub de la història d’Espanya, es traslladarà al número 239 de Viladomat entre finals de maig i principis de juny. Però, a més d’estrenar un local on s’emportarà la seva videoteca de 45.000 pel·lícules en DVD i VHS, Video Instan inaugurarà una nova singladura per primera vegada en els seus 38 anys d’història, ja que les seves instal·lacions incorporaran una sala de cine amb 34 butaques i una cafeteria.

Les obres del nou local comencen en dues setmanes i, per fer front als 35.000 euros que com a mínim costaran, l’equip de Video Instan obre avui una campanya de micromecenatge a www.ulule.com/videoinstan. «Com que el més car serà la sala de cine, el micromecenatge dona l’opció d’apadrinar una butaca. Qui ho faci veurà el seu nom inscrit en una butaca del cine i en una paret exterior del videoclub», explica Aurora Depares, propietària de Video Instan, obert dècades enrere pels seus pares. A més, participar en aquest micromecenatge també tindrà un altre tipus de «recompenses», com una edició especial de Volver, firmada per Pedro Almodóvar, assistències a rodatges de cine o una trobada amb el director Juan Antonio Bayona.

Un espai cultural

«Fa anys que crec que s’ha de canviar el concepte de videoclub, que ha de ser un espai cultural visitat per gent a qui li agrada el cinema», explica Depares. En l’històric local de Video Instan són freqüents les presentacions de pel·lícules a càrrec dels seus directors. Una de les últimes va ser Estiu 1993, de Carla Simón.

Depares reconeix que un videoclub és, actualment, una cosa «obsoleta». «Ens hem anat convertint en un lloc on trobar pel·lis que no es projecten a la tele o que són difícils de trobar». Ara es lloguen menys pel·lícules, diu, per tres motius: perquè l’oci ha canviat, per la influència de les plataformes on line i perquè existeix massa pirateria. Per Depares, és necessari aquest canvi que està en part motivat per una altra raó: la pujada del lloguer del local. Una cosa de la qual ningú s’escapa a Barcelona.

Malgrat la seva pròxima mudança, que l’equip de la botiga afronta amb il·lusió, Video Instan no perdrà la seva essència. «Crec que passarem a ser més aviat una videoteca», expressa Montse Flores, mà dreta de Depares en el negoci des de fa 10 anys i, com a ella mateixa li agrada autodenominar-se de broma, «el poder a l’ombra». «Som majoristes, venem a altres videoclubs. Aquest és un dels videoclubs més grans d’Espanya», afirma.

José Antonio Sebastià, de 59 anys, és client de Video Instan des de fa més de tres dècades. «El fons cinematogràfic que té aquest videoclub no el té cap plataforma on line», sosté aquest cinèfil, que tant aviat lloga films com els compra. «El nou projecte és engrescador i s’adapta als nous temps», afirma.

Notícies relacionades

«Jo, com a col·leccionista i cinèfil, soc client d’aquest videoclub des de fa 25 anys», explica Alfonso Domínguez, de 46. «Tocar la caràtula d’una pel·lícula no té preu». A Video Instan Domínguez va aconseguir exemplars rars, com ara una trilogia de Star Wars en VHS i en capsa de cartró.