Front de rectors i estudiants per rebaixar les taxes universitàries el 30% el pròxim curs

Les universitats públiques, tret de la UPF i la UOC, recolzen la proposta que l'educació superior sigui gratuïta en 10 anys

La reivindicació, auspiciada també pels sindicats, inclou una revisió a fons de l'actual sistema de beques

mjibanez34315302 barcelona 16 06 2016 rectores y estudiantes reclam160616183744

mjibanez34315302 barcelona 16 06 2016 rectores y estudiantes reclam160616183744 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Mentre els preus segueixin sent els d'ara -els més cars d'Espanya i uns dels més alts d'Europa- i mentre les beques i ajudes a l'estudi mantinguin els requisits actuals, l'accés a la universitat a Catalunya difícilment es farà en igualtat de condicions per a tots els estudiants. Perquè, ara mateix, la barrera econòmica pot frenar el talent, la vocació i els mèrits, si un és un estudiant pobre. No totes, però gairebé totes les universitats públiques catalanes, representants dels estudiants i els sindicats majoritaris en l'educació superior s'han unit per reclamar a les administracions la rebaixa de les taxes universitàries a partir del curs que ve, 2016-2017, i una revisió dels criteris que s'exigeixen als alumnes per obtenir beca.

La reclamació la lidera el Consell de l'Estudiantat Universitari de Catalunya (Ceucat), que exigeix a la Generalitat que apliqui la reducció del 30% dels preus públics de les matrícules aprovat l'abril passat pel Parlament. "I que iniciï el procés perquè la universitat catalana sigui totalment gratuïta en un termini de 10 anys", ha clamat aquest dijous Lluís Forcadell, president del Ceucat. També critiquen per insuficient el model de beques d'equitat que la Conselleria d’Empresa i Coneixement aplica des que Catalunya va decidir, en el curs 2012-2013, apujar les taxes en un 67% respecte a l'any anterior. Els rectors (molts d'ells ja han abandonat el càrrec) van recolzar llavors l'increment.

La queixa dels estudiants va un pas més enllà. “Encara no està garantit -ha afegit Forcadell- que els preus per estudiar un màster hagin de ser els mateixos que els de grau quan s'implanti el decret del 3+2, com es va comprometre la secretaria d'Universitats, ni si per als estudis de màster existirà la possibilitat de sol·licitar beca d'equitat”.

A LA RECERCA DEL CONSENS

Els estudiants estan recolzats pels equips de govern de sis de les vuit universitats públiques -la Pompeu Fabra (UPF) i la Oberta de Catalunya (UOC) no han respost per ara a la invitació a sumar-s'hi-. Amb tot, el propòsit és, segons ha anunciat el president de torn de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), Sergi Bonet, que al juliol en una reunió que té prevista l'entitat, en la qual sí que són presents la UPF i la UOC, "s'intenti consensuar una declaració conjunta sobre els preus universitaris".

Notícies relacionades

“La Generalitat es justifica dient que la pujada de taxes va quedar compensada amb el nou sistema de beques d'equitat, però aquestes estan a expenses de les declaracions de la renda de les famílies dels alumnes, que no sempre són equànimes… La solució passaria, per exemple, per crear unes bones beques salari”, ha advocat Enric Fossas, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Prova de les dificultats que estan tenint els estudiants per sufragar les seves carreres, ha afegit en aquest punt Margarita Arboix, nova rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), "és que cada vegada més els alumnes escullen graus que els resulten més econòmics i s'allunyen de titulacions més cares, com les experimentals". 

A més de la crítica al model català, que distribueix les ajudes en funció de la renda familiar dels estudiants, Bonet, rector de la Universitat de Girona (UdG), ha lamentat que, tal com estan concebudes, tampoc les beques generals del Ministeri d'Educació “són un sistema just". "Dels 38 països desenvolupats de l'OCDE, hi ha 11 en els quals la universitat és totalment gratuïta i 12 més, en què les taxes no superen els 1.000 euros per curs", ha subratllat.

Campus copats per les classes altes

Entre les propostes de millora que els estudiants del Ceucat posen sobre la taula està, a més de la rebaixa de taxes, unes beques que no només cobreixin les despeses de matrícula, sinó també el cost de la vida dels estudiants.