Glovo desconnecta els últims ‘riders’ autònoms i inicia una nova era

L’empresa veta l’accés a l’aplicació als repartidors que no van acceptar un contracte

Glovo desconnecta els últims ‘riders’ autònoms i inicia una nova era
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Glovo ha iniciat una nova era. L’empresa de repartiment fundada el 2015 a Barcelona i que durant els seus primers 10 anys ha portat més de 1.000 milions de comandes sense tenir missatgers en nòmina ha abandonat el seu antic model laboral. Els milers de repartidors –l’empresa ha arribat a quantificar-los en uns 20.000– que fins ara operaven a través de l’aplicació ja no van poder connectar-s’hi, almenys no com a autònoms.

Glovo ha executat una desconnexió massiva dels comptes de repartidors per compte propi i des d’ahir sols opera amb aquells missatgers que han acceptat el contracte d’assalariat que l’empresa els ha proposat. La immensa majoria d’ells a temps parcial, amb jornades que oscil·len entre les 15 i les 25 hores setmanals, i amb un pagament per hora marcat pel salari mínim.

"El nom d’usuari no existeix o la contrasenya és incorrecta" o "usuari o contrasenya no vàlids" han sigut els missatges que van rebre ja ahir aquells riders que, atesos d’alta com a autònoms, van intentar accedir a l’aplicació de Glovo per rebre assignacions de comandes i repartir-les. "L’1 de juliol és la data per a la implantació completa del nou model laboral. Tal com vam dir, en el cas de Glovo no serà possible la col·laboració com a autònom", confirmen fonts de la companyia consultades per EL PERIÓDICO.

Sancions milionàries

Després d’anys d’inspeccions de Treball desfavorables, una majoria de sentències en contra, sancions milionàries i una investigació judicial en curs contra el seu conseller delegat i fundador, Óscar Pierre Miquel, per un presumpte delicte social, Glovo culmina una transició laboral a la qual fins ara s’havia resistit.

La culminació del canvi de model laboral, d’un basat íntegrament en autònoms a un altre de flotes contractades i subcontractades, no estarà exempt de problemes judicials. La decisió de desconnectar de l’aplicació els empleats autònoms serà invocada per centenars com un acomiadament tàcit i acabarà als tribunals.

De fet, ja hi ha un advocat, Francisco Valverde García, molt actiu a les xarxes socials, que diu que ha reunit els casos del voltant d’un miler de repartidors que volien continuar sent autònoms i reclamarà indemnitzacions a Glovo per desvincular-se’n.

Notícies relacionades

Hi ha un precedent d’això. Va passar l’agost del 2021, quan va entrar en vigor la llei rider i Uber Eats va prescindir dels seus riders autònoms. La UGT i CCOO van demandar Uber davant l’Audiència Nacional a l’entendre que havia efectuat un expedient de regulació d’ocupació encobert. Uber i els sindicats van pactar evitar el judici si la multinacional indemnitzava els 4.400 missatgers afectats. La situació amb Glovo és diferent i és que l’empresa de les motxilles grogues ha firmat la pau social amb les centrals.

A la tornada de l’estiu s’espera un procés d’eleccions sindicals entre els milers de repartidors que té contractats Glovo, la quql, per dimensió i volum, serà una de les empreses que més personal contracten a Espanya.