Els accionistes de Red Eléctrica examinaran Corredor per l’apagada

La presidenta afronta la junta amb el suport tebi del Govern a l’espera que s’assenyalin els culpables de l’històric col·lapse energètic

Els accionistes de Red Eléctrica examinaran Corredor per l’apagada
4
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

La cúpula de Redeia, la matriu de Red Eléctrica, afronta l’examen dels amos de la companyia dos mesos després que tingués lloc la gran apagada. No figura en l’ordre del dia, però el zero energètic del 28 d’abril passat serà el tema que tot ho acapararà en la junta d’accionistes del grup d’avui. No se sotmet a votació la continuïtat de la presidenta no executiva del grup, Beatriz Corredor, però la seva gestió estarà sota escrutini en plena polèmica a la recerca dels culpables de l’històric col·lapse i en un conclave en què algunes associacions d’accionistes minoritaris arriben amb ganes de baralla. I no serà un cara a cara amb els inversors, perquè la direcció de la companyia ha decidit convocar una assemblea exclusivament telemàtica, però acabarà sent crucial la capacitat de la cúpula de saber (o no) donar la cara.

El Govern, principal accionista de Redeia amb un 20% per mitjà de l’estatal SEPI, manté un suport prudent a la presidenta no executiva de la corporació. Prudent i condicionat al fet que les investigacions de la CNMC i dels tribunals acabin identificant els culpables de l’apagada. Fins aleshores, l’Executiu ha optat per ratificar Corredor i el conseller delegat, Roberto García Merino, en els seus càrrecs a l’espera de la depuració de responsabilitats de les instruccions administratives i judicials en marxa.

"No sé de quina manera corregir el que va passar té a veure amb destituir persones que tenen responsabilitats no executives. Des del punt de vista polític, si arriben mesures, serà després", explicava la vicepresidenta, Sara Aagesen, en una recent entrevista amb EL PERIÓDICO. "Les responsabilitats arribaran amb aquests altres procediments d’instrucció en marxa". Del resultat de les investigacions en depèn que el polze de Moncloa apunti cap amunt o cap avall per a la cúpula de Redeia.

L’informe de l’Executiu després de la investigació de l’apagada estableix que el dia de l’apagada el sistema elèctric espanyol no disposava de prou capacitat per controlar l’excés de tensió que va desencadenar el col·lapse. El Govern, però, no estableix quina és la causa que més va pesar per provocar aquesta situació, i deixa en l’aire si es va deure a una fallada de planificació de Red Eléctrica o a incompliments de les obligacions legals de les companyies elèctriques. Tant l’una com les altres sí que diuen que ho tenen clar, s’autoexculpen i s’assenyalen mútuament com a responsables, en una batalla per deslliurar-se de les indemnitzacions multimilionàries en joc per compensar les pèrdues provocades per l’apagada.

El Govern de torn és qui posa i treu presidents de Red Eléctrica –normalment es tracta d’exministres o ex alts càrrecs governamentals, com és el cas de Beatriz Corredor– gràcies a la seva participació del 20% i a les limitacions imposades per llei a la resta d’accionistes, que no poden tenir paquets superiors al 5% ni exercir drets polítics per més del 3%. En aquesta posició hi ha ara Amancio Ortega (amb un 5% a través del seu braç inversor Pontegadea) i el gegant mundial dels fons d’inversió BlackRock (amb prop de 4,9%), que tradicionalment voten alineats amb la posició marcada per la cúpula del grup.

Organitzacions de petits inversors sí que estan disposats a escalfar la junta després de la gran apagada. L’Associació Espanyola d’Accionistes Minoritaris d’Empreses Cotitzades (Aemec), amb el suport d’altres agrupacions internacionals, acudirà a l’assemblea per denunciar una presumpta falta d’informació i de transparència de la cúpula de Redeia i per reclamar detalls sobre la possible responsabilitat de Red Eléctrica en l’apagada i l’impacte que pot acabar tenint per a la companyia.

Un impacte amb diversos fronts, sigui el pagament d’unes indemnitzacions futures que la direcció del grup descarta que hagi de satisfer o el cop a la cotització en borsa del grup els últims dos mesos (amb una caiguda de prop del 5,5% i una pèrdua del valor de la companyia de més de 500 milions, que deixa la capitalització per sota de 10.000 milions). Aemec ha arribat a reclamar la "immediata dimissió" de Corredor com a presidenta de Redeia per la gestió feta els dos últims mesos després del col·lapse.

Notícies relacionades

Canvis en el consell

La reelecció de Corredor com a consellera i presidenta va ser aprovada en la junta de l’any passat, amb un suport de gairebé el 95% dels accionistes. La seva continuïtat no està inclosa en l’ordre del dia de l’assemblea d’avui, en el que comporta una ratificació implícita pel Govern. En la junta d’aquest any sí que se sotmetrà a votació altres canvis en el consell d’administració en plena polèmica per l’apagada. La companyia emprèn una renovació parcial del seu òrgan de govern amb un reequilibri del poder polític entre PSOE, PP i ERC.