El debat territorial

L’ordinalitat del model de finançament català tensa la relació entre PSC i ERC

llla esquiva el concepte que la Moncloa dilueix però garanteix que complirà tot el que ha pactat amb ERC

Junqueras amenaça Sánchez i el president de deixar-los sense comptes si no rectifiquen

Junts emplaça els republicans a deixar de donar suport al Govern i passar a articular una «alternativa nacional»

L’ordinalitat del model de finançament català tensa la relació entre PSC i ERC
3
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Salvador Illa, va afrontar ahir una tensa sessió de control al Parlament, marcada pel nou sistema de finançament per a Catalunya que el seu Govern va acordar amb l’Estat dilluns en la comissió bilateral. Un pacte que no ha convençut cap dels tres partits independentistes: Junts, ERC i la CUP. Illa es va cenyir al relat defensat per les seves conselleres en els últims dies –Alícia Romero i Sílvia Paneque–, remarcant que es tracta d’"un bon acord" que "compleix els pactes d’investidura". No obstant, va evitar entrar de ple en el terreny més espinós: el principi d’ordinalitat, un dels conceptes més discutits de la proposta i que des de la Moncloa s’esforcen a diluir, mentre al Palau de la Generalitat el situen com a pilar innegociable.

Les primeres crítiques van arribar de la mà del president del grup parlamentari postconvergent, Albert Batet, que va acusar Illa d’haver "incomplert" el pacte d’investidura amb ERC amb aquesta proposta de finançament i de no saber "imposar-se" al PSOE per exigir un model "singular" per a Catalunya. De fet, la intervenció de Batet va ser més dirigida a ERC que a Illa. El diputat va emplaçar els republicans a deixar de donar suport al Govern i passar a articular una "alternativa nacional" amb el seu partit, malgrat que no sumaria majoria amb l’aritmètica actual.

"Si aquest ‘sí vigilant i exigent’ era cert, avui hauria de descartar el finançament singular i generalitzat, rectificar l’error de fer possible la investidura [d’Illa] i deixar de donar-li suport", va etzibar. I en aquest punt va fer una crida al "conjunt de partits independentistes" per fer un "front comú" que permeti unir forces per exigir un "concert econòmic" amb "plena sobirania".

Els republicans es van fer el desentès respecte a la proposta de Junts i van demostrar que segueixen del costat d’Illa, però ja van advertir que això pot canviar si no es "rectifica" l’actual model de finançament, respectant la "literalitat" de l’acord d’investidura. El president del grup parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, va retreure al president que hagi "reformulat" l’acord per "quedar bé amb tots", una cosa que la seva formació, va avisar, no permetrà. "Si no rectifica i ratifica [el pacte d’investidura] no tindrà pressupostos amb els nostres vots", va amenaçar.

Dues hores després, Oriol Junqueras incidia en aquesta mateixa advertència, tant cap a Illa com cap al president del Govern, Pedro Sánchez. "No hi haurà pressupostos catalans ni espanyols si el Partit Socialista i el Govern no compleixen els seus compromisos en l’àmbit de la recaptació i en particular de l’IRPF", va dir el líder dels republicans en declaracions als periodistes al Parlament.

Transcorreguts dos dies des que el Govern i la Generalitat fessin públic l’acord, ERC ha endurit el seu discurs. Dilluns, el partit de Junqueras va assegurar que no el satisfeia el pacte, però va voler veure el got mig ple: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes", va dir llavors. Passades 48 hores, ERC va augmentar el volum del seu rebuig de la proposta.

Junqueras creu que la proposta llançada pel Govern i la Generalitat pateix principalment de dos defectes. El primer, que projecta una hisenda catalana encara massa "subordinada" a la hisenda estatal. El segon, que no blinda el principi d’ordinalitat. "Incompleixen amb Catalunya i han d’entendre que Catalunya ha de tenir allò que necessita i mereix", va concloure el líder republicà.

Un "bon acord"

Notícies relacionades

A aquests atacs, inclosos els de la CUP, que va considerar l’acord una "presa de pèl", Illa va respondre que el model pactat entre Estat i Generalitat és un "bon acord" que compleix els seus compromisos d’investidura, tot i que va reconèixer la necessitat de continuar treballant. "Catalunya ha sigut sempre solidària i té dret a reclamar un nou finançament", va al·legar, després de remarcar que el principi d’acord amb l’Estat és un "canvi de paradigma" de què Catalunya es beneficiarà

A Junts, el president els va reclamar que aclareixin si "ajudaran" o "entorpiran" el desplegament del nou model, al marge que no comparteixin la iniciativa: "El finançament actual porta 11 anys caducat i no he vist més propostes de ningú", va sentenciar. A ERC els va transmetre que és conscient que encara queda "feina per fer", va reivindicar que el seu compromís amb el pacte segueix vigent i va admetre que no serà fàcil. "Em ratifico en els acords que vaig firmar amb la seva formació: Catalunya recaptarà tots els impostos", va dir dirigint-se a Jové i esquivant esmentar l’ordinalitat. I va rematar: "D’ambició no ens en falta".