Administració pública
El Govern pretén reduir de 7 a 5 mesos el temps mitjà que tarda a pagar una ajuda
L’administració catalana unificarà en un únic portal totes les ajudes que concedeix avui des de les diferents conselleries
Karina Gibert, Xavier Marcet i Carme Poveda, entre els 12 experts que assessoraran el Govern per reformar l’Administració

Pantalla en què es mostra lOficina Virtual de Tràmits /
La Generalitat de Catalunya vol que els milions d’euros en ajudes i subvencions que assigna cada any arribin més ràpid a la butxaca als ciutadans. L’exercici passat va transferir gairebé un quart de milió de persones un total de 3.720 milions d’euros i aquests diners –que equivalen, per exemple, a la meitat del pressupost que es destina a educació– va tardar, de mitjana, 7,4 mesos entre que l’administració catalana va treure la convocatòria i els recursos van arribar al compte bancari del beneficiat. L’objectiu ara del Govern és accelerar el procés i disminuir el termini mitjà d’entrega un 30%, a uns cinc mesos d’espera. Per aconseguir-ho traurà TSCat.
TSCat són les sigles de Tramitador de Subvencions de Catalunya, un nou gestor informàtic que tramitarà les diferents ajudes que avui es distribueixen des de les diverses conselleries, excepte Drets Socials, que té el seu particular sistema. Segons el pla de l’Executiu, aquesta plataforma començarà a funcionar a finals d’aquest any i estarà plenament operativa al llarg del primer semestre del 2026. És a dir, l’augment de la velocitat a les concessions el ciutadà començarà a notar-la a partir de l’any que ve.
Aquesta novetat forma part de la reforma de l’administració pública que ha iniciat aquesta legislatura el conseller de Presidència, Albert Dalmau, de la mà d’un grup d’experts del sector privat, agrupats sota les sigles CETRA.
La Generalitat de Catalunya ja fa mesos que està introdint millores durant els últims mesos per fer més accessible i fluida la relació de l’administració amb el ciutadà i les empreses. Com a mostra, el seu objectiu de reduir a la meitat les seves pàgines web i així simplificar els tràmits ‘online’, com un cercador per fer saber ràpidament al ciutadà quines gestions pot fer de manera telemàtica i quines no.
La Generalitat suggerirà tràmits
Fins ara l’administració ha tingut un rol passiu. El ciutadà havia de recordar de demanar ajudes i bonificacions i si s’oblidava o no coneixia que tenia dret a això ja que no ho rebia. El Govern vol canviar-lo i que directament sigui la mateixa administració qui es posi en contacte amb el ciutadà i li suggereixi tal o qual tràmit per accedir a una ajuda, descompte o permís.
Per exemple, si el ciutadà consent, la mateixa Generalitat es posarà en contacte amb ell per recordar-li que ha de renovar el títol de família nombrosa, que el seu fill compleix prou anys per demanar una bonificació per al transport o que pot accedir a extraescolars si sol·licita tal subvenció, entre d’altres.
Nova direcció general d’IA
L’ús d’intel·ligència artificial serà clau per creuar dades que avui ja té la Generalitat del ciutadà i fer ‘match’ entre necessitats i ajudes o serveis disponibles. Per injectar i manejar aquestes noves tecnologies dins d’una administració que no sempre s’ha caracteritzat per la fluïdesa i eficiència dels seus programes informàtics, el Govern crearà abans de finalitzar aquest mes de maig una nova direcció general d’intel·ligència artificial.
La Generalitat vol facilitar els tràmits a les famílies, però també a les empreses, queixoses des de fa temps amb la burocràcia i el temps que perden lidiant amb les administracions. Un dels mals de cap que recurrentment citen les patronals són els terminis que tarden les administracions a concedir llicències urbanístiques per construir una nova fàbrica, ampliar-ne una d’existent, edificar noves oficines o moviments similars.
Per respondre-hi, la Generalitat està treballant en una modificació legal per poder agilitzar la tramitació del planejament, les llicències i les avaluacions ambientals. També ha creat una comissió per incorporar la IA en el sistema per atorgar llicències. El seu calendari passa per iniciar la tramitació dels canvis legals abans de l’estiu.
Més oficines i unitats mòbils al territori
El full de ruta de la Generalitat passa per digitalitzar i guanyar eficiència elevant al núvol molts dels seus tràmits. No obstant, no tots els ciutadans es desenvolupen bé en el món telemàtic i per garantir que aquestes millores arriben a tots els col·lectius l’administració catalana obrirà 10 noves oficines d’atenció presencial (OAC) i desplegarà cinc vehicles que faran les funcions d’oficina mòbil i donaran servei a uns 80 municipis.
- ESPORTS ¿Quants diners s'emportaria el Barça per guanyar la Lliga?
- Investigació ¿Quantes hores has de dormir si vius a Catalunya? La Universitat de Columbia ho revela
- En dos anys Catalunya vol incorporar 200.000 migrants al mercat laboral amb el nou reglament d’estrangeria
- Detectades obres il·legals en una reforma de Consell de Cent
- Tancada des del 2018 Barcelona estudiarà la viabilitat de reobrir la ‘platja de l’Eixample’ el 2026
- Pressupostos de 2026 Illa rellançarà el dilluns la llei de barris amb una inversió de més de 800 milions
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- Pederàstia a l'Església La família d'un exalumne de Jesuïtes Casp ja mort denuncia després de veure 'La Fugida' que va patir abusos de Francesc Peris
- Unió Europea Barcelona i una quinzena de capitals europees demanen a la UE un fons per a vivenda de 300.000 milions d’euros a l’any
- Editorial Una investigació lenta