Al búnquer de dades més gran de la ciutat

Propietat de la socimi de l’Ibex 35 Merlin Properties i llogat gairebé de manera íntegra a la tecnològica nord-americana CoreWeave, el centre ha requerit una inversió pròxima als 140 milions d’euros.

L’edifici que acull la tecnològica nord-americana CoreWeave.  | EL PERIÓDICO

L’edifici que acull la tecnològica nord-americana CoreWeave. | EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Santamarina
Gabriel Santamarina

Redactor de la secció de economía

ver +

Al polígon industrial de la Zona Franca s’erigeix un nou colós. L’immoble, amb una façana formada per plaques solars –tota una declaració d’intencions–, no és una nau logística comuna, sinó el búnquer de dades més gran de tota la capital catalana i la seva àrea metropolitana, que allotja els sistemes de CoreWeave, tecnològica nord-americana que proveeix de sistemes de computació d’intel·ligència artificial gegants com Nvidia, Microsoft i OpenAI.

Entrar dins d’aquest complex no és senzill, ateses les seves fortes mesures de seguretat. Considerada una infraestructura crítica i estratègica, és custodiada per un cos de seguretat privat format per una vintena de persones que es mantenen al recinte vint-i-quatre hores al dia els set dies de la setmana i acompanyen en tot moment els visitants. Ningú pot entrar a l’edifici sense permís i menys a la sala client, un lloc mai visitat per estranys i on es troba el més valuós, els equips electrònics de computació.

El subsol enclou vuit grups electrògens de 2.400 cavalls (CV) cada un, que sumen un total de 33.600 cavalls, potència similar a la que oferirien els motors de 86 cotxes Ferrari Testarossa de 390 CV cada un. Aquests electrògens permetrien al data center continuar funcionant en cas d’una gran apagada, com la del 28 d’abril, quan l’actiu no va frenar la seva activitat en cap moment.

A la pràctica, aquests sistemes són motors similars als d’un vaixell que treballen amb biodièsel i subministren energia de manera mecànica gràcies als seus cinc dipòsits on s’emmagatzema el combustible. Hi caben 70.000 litres i permetrien proveir durant 48 hores l’actiu a ple rendiment.

Tots aquests sistemes requereixen una inversió important: aproximadament per a cada megawatt (MW) es requereixen uns 1.000 metres quadrats de superfície i una inversió de 10 milions. En aquest, Merlin ha invertit al voltant de 140 milions, quantitat que no inclou la quantia desemborsada pels usuaris.

La misteriosa ‘sala client’

Notícies relacionades

Si hi ha una cosa envoltada de misticisme en aquest immoble és el que tots anomenen sala client, i dins no hi ha més que GPU (unitats de processament gràfic), amb una aparença similar a la d’un ordinador de taula. Per accedir-hi, cal signar un document de confidencialitat i deixar a l’exterior qualsevol mòbil, portàtil o tauleta. El centre compta amb 12 sales de 800 metres quadrats cada una.

Una de les grans exigències és la seva refrigeració. El colós té plantes refrigeradores que mouen un líquid, concretament aigua glicolada, amb un funcionament similar al d’un aire condicionat d’un habitatge.

Temes:

Intel Ibex 35