ENERGIA
El Govern central nega a les grans elèctriques participar directament en la investigació de l’apagada
La patronal que agrupa Iberdrola, Endesa i EDP havia reclamat ser part del comitè d’anàlisi del col·lapse creat per la Moncloa i accedir a dades secretes en mans de Red Eléctrica

El Govern no té intenció d’atendre la petició de les grans elèctriques de participar directament en la comissió d’investigació sobre les causes de l’apagada que va paralitzar Espanya la setmana passada. La patronal Aelec (que agrupa les grans distribuïdores Iberdrola, Endesa i EDP) havia reclamat ser part del comitè d’anàlisi creat per la Moncloa, però s’ha trobat amb la negativa de l’Executiu.
La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Sara Aagesen, ha mantingut una conversa telefònica amb la presidenta d’Aelec, Marina Serrano, i li ha traslladat que la comissió d’investigació no inclou entre els seus membres cap operador elèctric i així continua sent, segons confirmen fonts governamentals a EL PERIÓDICO. Tampoc hi participa directament Red Eléctrica de España, l’operador del sistema elèctric, tot i que així ho havia assegurant l’associació de les elèctriques.
«És competència del comitè obtenir informació de tots els operadors», sentencien des de Transició Ecològica, però els operadors privats energètics no poden participar directament en les indagacions en marxa per determinar les causes del col·lapse històric del sistema elèctric. Uns treballs d’investigació que poden implicar «fins i tot actuacions in situ, tal com es va fer dissabte passat, quan el comitè es va celebrar a la seu de Red Eléctrica», però que no implica que el gestor del sistema participi en la comissió. «No es pot descartar que aquesta mateixa pràctica es porti a terme en el futur amb altres actors», apunten des de l’Executiu.
Xoc Govern-elèctriques
El Govern va advertir tot just 24 hores després de l’històrica apagada que va deixar Espanya sense llum que exigiria «totes les responsabilitats pertinents» als «operadors privats» del sector elèctric quan es descobreixin les causes del col·lapse. Operadors privats en els quals l’Executiu inclou la mateixa Red Eléctrica de España, el gestor del sistema elèctric i de la xarxa d’alta tensió de transport (malgrat que l’Estat n’és l’accionista més gran amb un 20%), i també les companyies elèctriques que controlen les xarxes distribució i les plantes de generació d’energia.
Des d’aleshores, la comissió d’investigació creada pel Consell de Seguretat Nacional i comandada per la vicepresidenta Sara Aagesen ha exigit milions de dades a Red Eléctrica i a les elèctriques que controlen els 35 centres de control de la xarxa, i ara ha ampliat les indagacions i ha reclamat informació extra als grans productors amb més de 1.000 megawatts (MW) de potència conjunta arreu del país, com Iberdrola, Endesa, Naturgy, Repsol, EDP o Acciona Energía.
Les grans companyies elèctriques es regiren contra l’assenyalament del Govern i exigeixen tenir accés també a dades sensibles sobre l’apagada, en mans de Red Eléctrica, per poder realitzar la seva pròpia anàlisi de l’incident històric. L’esclariment de les causes de l’apagada i dels eventuals responsables del problema comporten la possible determinació de qui s’ha de fer càrrec d’eventuals indemnitzacions multimilionàries pel col·lapse energètic durant hores.
Notícies relacionadesL’associació d’Iberdrola i Endesa garanteix la «col·laboració i transparència» dels seus socis, però reclama que també es facin efectives «particularment» per a l’operador del sistema elèctric, Red Eléctrica de España (REE), ja que la seva «missió fonamental és garantir que el subministrament elèctric no es vegi interromput». Per «garantir la imparcialitat i l’eficàcia» en la determinació de les responsabilitats i per «evitar conflictes d’interès», Aelec reclamava participar en el comitè d’anàlisi.
«Les empreses d’energia elèctrica no poden realitzar un diagnòstic complet del que va passar al no tenir accés a les dades del conjunt del sistema, que estan en poder de REE». L’associació que integra Iberdrola i Endesa demana, doncs, que totes les companyies distribuïdores i les grans generadores puguin tenir «accés ple i transparent» a tota la informació sobre l’incident que té REE, «de la mateixa manera que REE disposa de tota la informació que, de manera diligent, li estem remetent la resta d’agents del sistema», indica l’organització. «Tant aquesta comissió com el diagnòstic han de comptar amb la màxima representació dels agents a qui l’operador del sistema va enviar consignes en temps real el dia del zero subministrament».
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Tres ferits en caure part de l'estructura de l'escenari d'un festival de jotes
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada
- Comissió 'Operació Catalunya' Artur Mas es querellarà contra els qui "van maquinar" l'Operació Catalunya', que titlla d'"il·legal, il·legítima i immoral"
- Catalunya registra la tercera taxa més alta de dones mortes a mans de la parella o exparella el 2024
- ENERGIA El Govern central nega a les grans elèctriques participar directament en la investigació de l’apagada
- Trobada a Barcelona Sánchez i Illa es reuneixen en plena polèmica per l'opa al Sabadell i l'apagada
- Esmena a la totalitat Junts presenta un veto a la reducció de jornada i complica que s’aprovi al Congrés