Catalunya deixarà de vendre aliments per valor de 45 milions pels aranzels
Si Trump aplica l’impost anunciat, la indústria agroalimentària catalana reduiria gairebé el 10% de les exportacions als EUA / El vi i l’oli apunten a Mèxic, el Regne Unit i el Japó com a alternatives

El sector agroalimentari, un dels motors exportadors de Catalunya, deixaria de vendre per valor del voltant de 45 milions d’euros si finalment el president Donald Trump decideix apujar els aranzels als productes europeus que entren en aquest país. La mesura, segons calcula Prodeca, l’empresa pública per a la promoció exterior de la producció catalana, suposaria un impacte del voltant del 10% dels 550 milions que s’exporten actualment als EUA. Alguns productes, com l’oli d’oliva i els aliments gurmet o fine foods, possiblement notarien menys l’efecte, ja que els seus compradors solen ser de cert poder adquisitiu i no és de preveure que una possible pujada de preus els dissuadeixi de continuar consumint-los. D’altres, en canvi, estan més exposats, perquè hi ha al mercat nord-americà alternatives de la mateixa qualitat i a preus més raonables.
Davant aquest panorama, "la Generalitat ja està treballant en plans de contingència" per mirar de pal·liar-ne els efectes, va remarcar ahir el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig. Es tractaria, va dir, de mirar cap a mercats com Mèxic, el Regne Unit o el Japó, unes destinacions que, juntament amb Europa central (amb Polònia al capdavant), ja es van convertir l’any passat en alternativa per compensar el retrocés que hi va haver respecte a la Xina, amb un impacte directe sobre el sector carni, en particular el porcí.
Productes gurmet
De fet, el carni va deixar de ser el sector líder el 2024 en les exportacions agroalimentàries catalanes. Van perdre un 5% respecte al 2023 tant en el valor del producte exportat com en volum. Aquest primer lloc el van ocupar "per primera vegada els fine foods, que inclouen des de les xocolates fins a les galetes, les aigües, els sucs o els plats preparats", va indicar Dèlia Perpinyà, directora gerent de Prodeca. Així, mentre els aliments gurmet van suposar un 33,1% de les exportacions del sector, les carns i embotits van representar un 32,26%. El tercer lloc el van ocupar els olis, en concret el d’oliva, per sobre de les fruites i hortalisses, que havien estat fins ara al top 3 exportador.
"Són tots ells productes de valor afegit, i això és el que distingeix les nostres empreses exportadores", va ressaltar el conseller, que va destacar que l’agroalimentari és el primer sector de l’economia catalana i, en l’àmbit de les exportacions, el 2024 va retallar distàncies respecte als dos primers: les manufactures i els béns d’equipament. "En aquests moments, un de cada set euros exportats per Catalunya procedeix del sector agroalimentari", va declarar Perpinyà, que va destacar que el comerç exterior en aquest sector "ha crescut tres punts per sobre de la mitjana del conjunt de les vendes catalanes". "Catalunya s’està convertint en referència mundial en el sector agroalimentari i en especial en la seva comercialització", va remarcar Ordeig.
Notícies relacionadesL’exercici passat va tornar a marcar un nou rècord exportador per a les produccions agràries, ramaderes, pesqueres i alimentàries catalanes, amb 15.727 milions d’euros venuts en prop de 200 països. "La previsió per al 2025 és mantenir el volum d’exportacions i també aquest valor afegit, que ve donat, en bona mesura, per la innovació i per la seguretat alimentària de la producció catalana", va afegir Perpinyà.
Un altre èxit del 2024, va continuar, "és que Catalunya ha estabilitzat la demanda global i ha aconseguit reduir la dependència d’alguns mercats fins ara claus com el xinès". "Aquesta és justament una de les fortaleses del sistema actual, que és capaç de diversificar i de vendre en mercats molt diferents", va dir el conseller.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida
- Previsió del Meteocat Catalunya activa desenes d’avisos grocs per intensitat de pluges per a les pròximes 48 hores