Espanya busca empreses per fabricar productes estratègics en cas de crisi

Les companyies hauran de donar prioritat al proveïment dels espanyols davant qualsevol altre client / El Govern vol evitar carències com la de les mascaretes durant la pandèmia

Espanya busca empreses per fabricar productes estratègics en cas de crisi
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Quatre anys després del compromís adquirit enmig de la pandèmia del coronavirus davant la falta de material sanitari, com mascaretes, bates, respiradors i gels desinfectants, Espanya busca empreses nacionals disposades a fabricar productes estratègics per proveir el país en cas de crisi de subministrament.

Així es planteja en l’avantprojecte de llei d’indústria i autonomia estratègica, que l’Executiu preveu aprovar al setembre, per a la creació d’una Reserva Estratègica basada en les Capacitats Nacionals de Producció Industrial (Recapi) l’objectiu de la qual és reduir la dependència d’altres països quan el subministrament exterior pugui no estar assegurat o en moments en què es puguin interrompre els fluxos de comerç internacional.

No es tracta d’emmagatzemar recursos de primera necessitat en grans quantitats, sinó d’elaborar una llista d’empreses capaces de mobilitzar-se amb rapidesa per fabricar aquests productes en cas d’una demanda alta i inesperada. Encara no hi ha una definició de quins seran els béns o serveis en qüestió, ni molt menys les companyies disposades a adherir-s’hi; però sí que hi ha una sèrie de sectors crítics que es dona per segur que no faltaran, com són el sector farmacèutic i de salut, la defensa, les matèries primeres essencials, el sector agroalimentari, l’energia o la mobilitat, segons fonts del Ministeri d’Indústria.

Durada del compromís

La sèrie definitiva veurà la llum després d’una anàlisi de les necessitats i capacitats nacionals, que serà definida en un reial decret llei de desenvolupament reglamentari després de l’aprovació de la llei esmentada. Les empreses incloses en aquesta relació no fabricaran en exclusiva per a Espanya, però sí que hauran de donar prioritat al país en el proveïment, per evitar situacions com la d’AstraZeneca durant la pandèmia, quan davant els retards en les entregues de vacunes a la Comissió Europea es va dir que l’empresa havia desviat dosis a altres clients, en particular al Regne Unit. "En cas d’emergència per a la seguretat nacional, el proveïment dels espanyols tindrà prioritat", afirma l’Executiu en un dels annexos de la memòria de l’avantprojecte de llei.

També està per decidir com seran els pagaments i per quant temps es mantindrà aquest compromís. Aquest annex afirma que la contraprestació a les empreses estarà basada "en el retorn de la inversió o en altres beneficis que l’incentivin per integrar-se al sistema de seguretat nacional (en la forma que es consideri, avantatges fiscals, finançament, subvencions de la Unió Europea, compra estatal o autonòmica, etcètera).

No qualsevol companyia podrà formar part d’aquest catàleg estratègic, sinó que hauran de complir "una sèrie de requisits de qualitat, estabilitat i fiabilitat", cosa que pot comportar un "sistema de llicències o autoritzacions" que garanteixin l’efectivitat d’aquest subministrament, com la norma ISO 28000 o una certificació en autonomia estratègica per desenvolupar. A més, se’ls podrà exigir alguns condicionants per garantir la seva "efectivitat i eficàcia", com la producció dins del territori nacional, la tinença d’un capital mínim o una experiència acreditada, entre d’altres.

Per donar forma a tot això, el Govern crearà el Centre de Coordinació i Promoció de la Indústria Estratègica (Cecopie). Serà un òrgan interministerial amb dependència funcional del Consell de Seguretat Nacional i orgànica del Ministeri d’Indústria i Turisme. Entre les seves principals tasques s’inclou la de dissenyar un sistema de prevenció basat a identificar i valorar les capacitats de producció de recursos, béns i tecnologies estratègiques de la indústria nacional, així com l’anàlisi i la gestió de risc de la cadena de subministrament.

Mecanismes de reserva

Notícies relacionades

Però també haurà de desenvolupar un programa de preparació i resposta, basat a planificar i coordinar la producció industrial, el control de les empreses espanyoles que garantiran aquesta producció, així com les operacions necessàries per activar el mecanisme de la reserva i restablir la cadena de subministrament davant situacions de crisi. "Perquè una reserva sigui efectiva, ha d’estar disponible en tot moment, és a dir, planificada, coordinada i preparada amb temps. A més, ha de ser prou flexible com per donar resposta immediata a pics inesperats de demanda", sosté l’Executiu.

En aquest sentit, es desenvoluparà una plataforma informàtica, que tindrà un cost estimat de 650.000 euros anuals, "capaç de gestionar una ingent quantitat de dades en un temps tan pròxim a la realitat com sigui possible" per "controlar i verificar" que les empreses implicades en la reserva mantenen en tot moment les seves capacitats de producció i proveïment al nivell requerit en cas de crisi.