Mercat immobiliari

Així va fracassar al Regne Unit la idea que ara impulsa Catalunya: préstecs perquè els joves comprin una casa

Anuncios de venta de pisos en Barcelona.

Anuncios de venta de pisos en Barcelona. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Patricia López Avilés
Patricia López Avilés

Periodista.

Especialista en Barcelona i Catalunya

ver +

El president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, va anunciar fa poc més d’una setmana que, a partir del 30 de juny, els joves d’entre 18 i 35 anys podran sol·licitar un préstec perquè puguin pagar l’entrada del seu primer habitatge. 

Les ajudes es podran sol·licitar a la web de l ’Institut Català de Finances (ICF) i cobriran fins al 20 % del valor de l’immoble, amb un límit de 50.000 euros

D’aquesta manera, el banc concedirà el 80 % de la hipoteca i els joves només hauran d’aportar el 10 % destinat a les despeses administratives i de gestió.

Sense interessos

El préstec de la Generalitat s’haurà de tornar quan la hipoteca estigui pagada, tot i que es podrà abonar abans, i cobrirà el 20 % de l’immoble al 0 % d’interès.

Aquests ajuts estan inclosos en el pla del Govern per solucionar el problema d’accés a l’habitatge. Com explica Illa, es proporcionaran un total de 500 milions d’euros en cinc anys, uns 100 milions a l’any.

Malgrat que pugui semblar una bona solució, el cert és que aquesta mesura ja es va aplicar al Regne Unit, i va fracassar.

‘Help-to-buy’

Tal com explica el doctor en Economia Juan Luis Jiménez, a través de la xarxa social X, el ‘help-tobuy’(ajuda a la compra) va ser una política similar a aquesta que es va dur a terme entre el 2022 i el 2023, però no va resoldre el problema d’accés al mercat.

És més, segons descriu, els preus dels immobles van pujar un 8 %, no va augmentar l’oferta d’habitatges i els promotors van ser els principals beneficiats de totes les ajudes.

Com detalla un estudi publicat a la revista ‘Journal of Economics’, la mesura britànica oferia un préstec de capital de fins a un 20 % del valor de la propietat –el 40 % dins de l’autoritat de la zona administrativa del Gran Londres, GLA– a compradors d’habitatges d’obra nova.  

Preus més alts

Segons conclou l’estudi de ‘Journal of Economics’, a la zona del GLA el programa va generar preus més alts per als immobles nous, però no hi va haver un augment perceptible en la construcció.

Després de l’exemple del Regne Unit, Jiménez avisa que a Catalunya «possiblement aconseguirà un efecte contrari al desitjat: encarirà la compra i beneficiarà promotors».

Això és perquè el problema de l’habitatge a Catalunya és un tema de màxima preocupació

El preu del metre quadrat per a la compra augmenta cada mes: actualment se situa en els 2.560 euros de mitjana, i a Barcelona ja arriba als 2.914 €/m2, per la qual cosa un pis de 70 m2 pot costar al voltant de 203.980 euros.

Exequilibrar relacions

Davant aquesta situació, les administracions miren d’intervenir i equilibrar les relacions entre propietaris, immobiliàries i compradors

Notícies relacionades

No obstant, trobar una solució que no perjudiqui cap de les parts i que garanteixi l’accés a una vivenda digna continua sent un dels grans reptes pendents.

El que està clar és que, sense mesures efectives i sostingudes en el temps, l’habitatge continuarà sent un bé inaccessible per a gran part de la població.