Els agricultors dediquen a la paperassa amb l’Administració el 20% de la jornada

L’excessiva càrrega burocràtica és una de les principals queixes dels pagesos 

La Generalitat, el Govern central i una majoria del Parlament es comprometen a treballar per la simplificació

Els agricultors dediquen a la paperassa amb l’Administració el 20% de la  jornada

María Jesús Ibáñez

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Un registre per al consum d’aigua, un altre per al de pinso, un llibre en què ha de constar el nom de tota persona que entri i surti de la granja, un altre per al control de les dejeccions o residus ramaders, i encara un altre més per fer un balanç dels nitrògens produïts. A tot això s’hi afegeix, a més, l’anomenat llibre de registre de l’explotació, que és el document on han de fer constar tota l’activitat. "Hi ha vegades que una mateixa acció s’ha de documentar fins a tres vegades, però en registres diferents", protesta Jordi Armengol, ramader de Juneda (Garrigues) i copropietari, juntament amb el seu pare, d’una petita empresa agropecuària familiar. Al final de la setmana, calcula Armengol, la burocràcia li ocupa un 20% de les hores totals de treball. "De vegades, la paperassa em roba fins i tot més temps, sobretot quan és època en què cal fer declaracions fiscals o sol·licituds d’ajudes", indica.

Quan els agricultors (catalans, espanyols i europeus) protesten per l’excessiva càrrega burocràtica insisteixen a diferenciar la seva situació de la d’altres col·lectius professionals que denuncien el mateix –des de metges i infermeres fins a mestres, el mal és general–. En el cas del sector agrari, lamenten, el farragós treball administratiu que suporten no els garanteix que els seus productes surtin al mercat en igualtat de condicions a d’altres. "Un motor fabricat a la Xina que no compleixi els estàndards de qualitat que demanda la Unió Europea, que sigui per exemple més contaminant, mai serà comercialitzat aquí... Però això no passa amb els aliments, que arriben des de països extracomunitaris sense haver seguit els processos de cultiu i de qualitat que se’ns exigeixen a nosaltres i que moltes vegades entren sense ni tan sols pagar aranzels, perquè es beneficien d’acords comercials preferents per a ells", prossegueix Armengol, que és també president del sector ramader al sindicat Unió de Pagesos (UP).

Compromís de simplificació

La Generalitat, de moment, ha anunciat la creació d’un servei de finestreta única que, segons expliquen fonts de la Conselleria d’Acció Climàtica, s’està acabant d’ultimar i té l’objectiu de simplificar aquestes tasques. Tot apunta que el programa estarà disponible a finals de març, "si tot va bé", segons va anunciar ahir el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, en una entrevista a TVE. "En aquests moments, els agricultors han d’accedir a 14 aplicacions diferents", va reconèixer Mascort, que va avançar que el portal es troba actualment en fase de proves "per part de diferents col·lectius d’usuaris, per veure si funciona".

La revisió de la càrrega burocràtica és també un dels compromisos inclosos en la proposta de resolució que dijous van registrar PSC, ERC, Junts, la CUP, els Comuns i Ciutadans al Parlament, després de la visita d’un grup de pagesos. El text es tramitarà per la via d’urgència perquè pugui veure la llum verda al pròxim ple, d’aquí dues setmanes, segons van informar Sara González i Carlota Camps.

Notícies relacionades

També el ministre d’Agricultura, Luis Planas, va dir que treballarà per la simplificació burocràtica i les exigències normatives. En una compareixença al Congrés dels Diputats el passat 25 de gener, Planas es va comprometre a crear un grup de treball amb les comunitats autònomes per identificar les principals traves burocràtiques existents, tant a la PAC com en altres procediments, i buscar fórmules més senzilles per tramitar-los.

"Se suposa que la finestreta única que ens han promès serà una eina pràctica i intuïtiva, perquè, tal com són ara les coses, hi haurà molts petits ramaders que no podran adaptar-s’hi", remarca el ramader Armengol. "L’ideal seria que, una vegada entregada una informació, el pagès pogués oblidar-se i que fos la mateixa Administració la que la fes arribar als diferents departaments interessats", afegeix Rossend Saltiveri, responsable del sector porcí també a UP. Ara mateix, indica Saltiveri, "els agricultors i ramaders hem de retre comptes per temes sanitaris i de garantia alimentària, per qüestions mediambientals, pel benestar animal, pels contractes de treball als empleats, per ampliacions o obres a les explotacions... Tot això suposa haver de tractar amb departaments molt diferents, cosa que moltes vegades ens obliga a duplicitats..

Temes:

Agricultura