Cau gairebé el 50% l’oferta de vivenda nova a Barcelona

L’Associació de Promotors de Catalunya avisa que el dèficit d’oferta empitjora

Cau gairebé el 50% l’oferta de vivenda nova a Barcelona
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’oferta residencial és escassa o, més ben dit, insuficient, sobretot a ciutats com Barcelona. I no millora. Les vivendes iniciades a la ciutat de Barcelona l’any passat van caure un 48,7% fins a les 1.291, segons les dades de l’Associació de Promotors de Catalunya (Apce). Aquesta organització atribueix aquest descens a l’"impacte negatiu" que té l’obligatorietat de reservar el 30% de les noves promocions a vivenda social i alerta que el dèficit d’oferta, lluny de reduir-se, empitjora. Les dades consten en l’estudi de l’oferta de vivenda nova a Catalunya presentat pel president d’Apce, Xavier Vilajoana. En aquest estudi s’analitzen els 116 municipis catalans més rellevants en l’àmbit de la vivenda, on ha censat 1.123 promocions d’obra nova.

El 2023, al conjunt de Catalunya es van iniciar 14.418 vivendes, un 11,6% menys que en l’exercici anterior. Tot això, destaca Vilajoana, està "molt per sota" de les necessitats dels potencials compradors. A finals de l’any passat, Barcelona Global va presentar un estudi fet amb la col·laboració de 56 experts que concloïa la necessitat d’un pla per accelerar la mobilització de més de 25.000 noves vivendes, i la meitat haurien de ser assequibles (el seu preu no pot superar el 30% de la renda familiar).

Les dades reflecteixen que Catalunya "continua acumulant un dèficit de vivenda que agreuja la falta d’oferta d’obra nova", afegeix el president dels promotors catalans. Això, al seu torn, complica la possibilitat que els preus es moderin i es redueixi l’esforç que cal fer per comprar o llogar una vivenda. Per províncies, Girona és l’única que va augmentar el nombre de vivendes iniciades, un 36,3% més, mentre que les províncies de Barcelona, Tarragona i Lleida van registrar caigudes del 15,5%, 5% i 54%, respectivament.

Protecció oficial

Notícies relacionades

Per Vilajoana, la falta de romanent i de terreny edificable, la inseguretat jurídica, la lentitud administrativa i la falta de polítiques públiques efectives són els principals factors que impacten en l’oferta de l’obra nova a Catalunya . Segons els promotors, el sector privat continua sent el principal constructor de vivenda de protecció oficial de Catalunya, amb un 66,3% del total registrat fins al tercer trimestre del 2023.

L’any passat, la comunitat va registrar un total de 70.481 transaccions de vivendes fins al tercer trimestre del 2023, un 8,6% menys que respecte al mateix període del 2022. Així, del total d’operacions, 11.720 van correspondre a compravendes d’obra nova, una xifra que va suposar un descens del 8,9%, percentatge similar al de les transaccions de vivenda utilitzada, un -8,5%.