El salari mínim català ensopega de nou i cau dels pressupostos

Generalitat, patronals i sindicats s’encallen en la negociació d’un estudi que avaluï el cost econòmic de la implementació del sou

El salari mínim català ensopega de nou i cau dels pressupostos

GABRIEL UBIETO

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El salari mínim català continua sense convertir-se en una realitat tangible per als treballadors catalans, quatre anys després que l’avui president Pere Aragonès posés a sobre de la taula la necessitat d’establir un sou bàsic superior al de la resta d’espanyols. La Generalitat, les patronals i els sindicats no han aconseguit desembussar aquesta qüestió dins de l’acord de mínims per als pressupostos del 2024, que van rubricar la setmana passada al Palau de la Generalitat. La proposta oficial de salari mínim de referència a Catalunya és de 1.371 euros bruts (en 14 pagues).

Totes les fonts consultades i presents en les negociacions de Palau confirmen que desenvolupar el salari mínim de referència a Catalunya va estar sobre la taula fins al dia abans de l’acord. I si bé les parts van aconseguir acostar-se a un consens de mínims perquè la Generalitat fes un estudi que avalués l’impacte pressupostari que tindria implementar aquesta mesura, finalment l’esmentada proposta va quedar en res.

El salari mínim de referència de Catalunya (SMR) va ser una iniciativa que va posar en marxa Aragonès el 2019, quan era vicepresident de la Generalitat i recuperant així una reivindicació històrica de part de l’esquerra sobiranista, ambiciosa de tenir una referència salarial singular per a Catalunya.

Falta de consens

Davant l’absència de competències legislatives, qualsevol pretensió del Govern d’establir un salari mínim català passava pel consens i l’entesa amb els agents socials. És a dir, que a Catalunya ningú cobrés menys perquè patronals i sindicats així ho acceptaven (i pagaven) voluntàriament. El problema fins ara és que aquesta entesa ha sigut impossible i en el dia d’avui cap conveni vigent a Catalunya inclou menció o cap referència al salari mínim català. El fracàs, en aquest aspecte, de les negociacions a Palau confirma el mal moment que viu el diàleg social català, incapaç d’arribar a acords amplis i vinculants.

Notícies relacionades

L’última referència oficial que va remetre la Generalitat als agents socials és que el salari mínim de referència a Catalunya hagués de ser de 1.319 euros bruts al mes (en 14 pagues). Va ser el novembre del 2022 i per establir l’esmentada xifra es va valer de la referència de l’equivalent al 60% del salari mitjà a Catalunya. Ara, emulant la metodologia seguida pel Departament d’Economia, aquest salari de referència hauria de rondar els 1.371 euros (en 14 pagues). Per posar-ho en perspectiva, el salari mínim interprofessional (SMI), legal per a Espanya està en 1.080 €.

El 24 de novembre el Govern va asseure patronals i sindicats per forjar un acord de mínims per als pressupostos de la Generalitat del 2024. Un document que ha acabat incloent compromisos de l’Executiu com rebaixar les ràtios d’alumnes a menys de 24 per aula, millorar els salaris al personal de transport sanitari o crear un fons públic de 100 milions per entrar al capital d’empreses estratègiques.

Temes:

Govern