Producte de proximitat

El peix ‘català’ no està de moda

Per promoure el consum del producte local la Conselleria d’Acció Climàtica posa en marxa una campanya de divulgació. La majoria d’espècies que es consumeixen no es capturen a Catalunya. 

El peix ‘català’ no està de moda

MARÍA JESÚS IBÁÑEZ

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

És saludable, ambientalment sostenible i, si és de temporada, es pot trobar a preus bastant raonables. I a més, es pot cuinar de maneres senzilles. El peix de proximitat, el que es captura al litoral català, no està de moda, a diferència d’altres espècies com el salmó, el pop i la tonyina, que en els últims anys han experimentat un augment de vendes, impulsada, en alguns casos, per l’auge de les gastronomies orientals. «El problema és que el peix continua sent percebut pels consumidors com un aliment de luxe, quan no ho és, i cal desmitificar també la creença que cuinar-lo és una cosa laboriosa», afirma la subdirectora general de Pesca de la Generalitat, Itziar Segarra.

El consum a les llars catalanes ha registrat un descens continuat des del 2008. Només en l’última dècada, s’ha passat d’un consum de 27 quilos de peix per persona i any a 18 quilos. La caiguda ha sigut especialment important en els últims tres anys, amb una disminució de vendes del 25%. «Això no només ha passat a Catalunya –precisa Segarra–, sinó que és un fet que afecta el conjunt d’Espanya i Europa». La principal causa apunta a l’escalada de la inflació, en un producte que, per acabar-ho d’adobar, no ha sigut inclòs en la rebaixa de l’IVA dels aliments.

Relleu generacional

Però a més, a la barrera que suposa el preu, s’hi ha unit també un canvi d’hàbits i rutines en les famílies, que cada vegada dediquen menys temps a cuinar, i la gairebé nul·la presència d’aquest aliment entre la població més jove. «Parlem molt que no hi ha relleu generacional en el gremi dels pescadors, però és que el que estem observant és que tampoc hi ha relleu generacional entre els consumidors», afegeix Segarra. «És veritat que el fet que el peix tingui espines fa enrere algunes famílies, però també cal ensenyar els nens a menjar i saber retirar-les», remarca.

Notícies relacionades

Cada any es pesquen i comercialitzen a Catalunya més de 200 espècies diferents de peix i marisc, però de mitjana els consumidors amb prou feines en coneixen un màxim de cinc. El consumidor admet, a més, que en general sempre compra els mateixos tipus de peixos. Prova d’això és que el 2022, es van consumir a Catalunya 67,4 tones de peix fresc, de les quals el lluç i el salmó van representar un 16% cada un; el bacallà i l’orada el 8% respectivament; el seitó un 7%, i un 6% el llobarro. Només aquestes sis espècies, capturades majoritàriament fora de Catalunya, van suposar més del 61% del total del peix consumit.

Per tal de promoure el consum del producte local «o de milla zero» i demostrar als ciutadans que per menjar peix no és necessari tenir grans dots culinaris, la Conselleria d’Acció Climàtica i Alimentació ha posat en marxa aquest desembre una campanya de divulgació del peix de proximitat. El punt fort d’aquesta acció publicitària, titulada Pim, pam, peix, és precisament les grans possibilitats que té el peix a la taula. n

Temes:

Moda Ciutadans