Energia

L’escalada del preu de la gasolina es desboca després de pujades durant tot l’estiu

El litre de gasolina supera per primera vegada en un any els 1,70 euros després d’acumular set setmanes consecutives a l’alça.

El dièsel també continua escalant i ja està en 1,60 euros

L’escalada del preu de la gasolina es desboca després de pujades durant tot l’estiu
3
Es llegeix en minuts
David Page

L’escalada de preus dels combustibles  no frena. Amb les carreteres espanyoles amb milions de desplaçaments extres per les vacances d’estiu, els carburants segueixen a l’alça i agreugen el cop a la butxaca dels conductors després de set setmanes consecutives de pujades en plena temporada estival, segons els registres de preus de la Comissió Europea.

El preu de la gasolina ha escalat fins a superar els 1,70 euros per litre de mitjana per primera vegada en un any, després d’una nova pujada d’un altre 1% l’última setmana, segons les últimes dades del Butlletí Petroler de la Unió Europea. La gasolina no registrava un preu tan car a les estacions de servei espanyoles des de principis d’agost de l’any passat, però llavors encara s’aplicava el descompte obligatori de 20 cèntims per litre aprovat pel Govern (sense la rebaixa oficial el preu de venda hauria sigut llavors d’1,90 euros).

El preu del gasoil, el carburant més utilitzat per a l’automoció al mercat espanyol, també continua amb les pujades, i la setmana passada va arribar als 1,60 euros per litre de mitja (un 0,9% més), amb la qual cosa es va col·locar en nivells similars als de fa sis mesos. El dièsel es manté de manera continuada amb preus inferiors als de gasolina des de mitjans de febrer, quan es va trencar l’escenari contrari excepcional que havia començat l’agost del 2022.

A l’alça tot l’estiu

Gasolina i gasoil han anat marcant pujades de preu consecutives durant tot l’estiu, un període en què es disparen els desplaçaments de llarga distància per part dels conductors particulars per anar i tornar dels seus destins de vacances.

L’última caiguda del cost es va registrar a finals de juny, i des d’aleshores la gasolina acumula un encariment del 7,34% (des dels 1,58 euros, 12 cèntims més per litre) i el dièsel d’una mica més de l’11,3% (des d’1,43 euros per litre, 17 cèntims més), pressionats per les pujades els preus internacionals del petroli per la retallada de producció acordada per l’OPEP i altres socis externs, principalment Rússia.

Amb els preus actuals, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina costa uns 94 euros, davant els 87,3 euros –uns 6,7 euros més– de fa un any, incloent llavors el descompte de 20 cèntims per litre que estava vigent. En el cas del gasoil, l’ompliment d’un dipòsit mitjà de 55 litres suposa actualment uns 88 euros, tot just 30 cèntims menys que els 88,3 euros que costava en el mateix període del 2022.

Forta pujada des de l’inici de l’any

Les pujades de preus dels combustibles són considerables també des que va arrencar l’any. La gasolina acumula una pujada del 23,6% (des dels 1,38 euros, 32 cèntims per litre més) i el dièsel ha pujat gairebé un 10% des de començament d’any (des de prop dels 1,45 euros, 15 cèntims més).

Notícies relacionades

La comercialització de combustibles a les gasolineres espanyoles ha estat marcada des de principis de l’any pel final, al gener, del descompte de 20 cèntims per litre que havia fixat el Govern per frenar l’escalada en plena crisi energètica i la posterior retirada o reducció de les rebaixes addicionals (en general, uns 10 cèntims per litre) que havien estat aplicant les grans petroleres a les seves xarxes d’estacions de servei.

Després dels continus repunts, el preu dels dos carburants es consolida àmpliament per sobre dels nivells a què ascendien abans de l’inici de la invasió russa sobre Ucraïna –que va començar el 24 de febrer del 2022– i que en el cas del dièsel era d’1,479 euros per litre i la gasolina es venia a 1,594 euros per litre. No obstant, tant gasolina com dièsel encara està molt lluny de pics històrics que van tocar fa més d’un any, quan al juliol la gasolina va arribar als 2,141 euros i el gasoil als 2,1 euros per litre.

Temes:

Benzina Energia