Meloni corregeix l’impost a la banca després d’enfonsar-se el sector en la borsa

FILIPPO ATTILI / PALAZZO CHIGI / EFE

2
Es llegeix en minuts

Rectificació. La caiguda viscuda per la banca després de l’anunci per sorpresa del Govern de Giorgia Meloni d’un gravamen del 40% sobre els beneficis extraordinaris del sector ha forçat l’Executiu italià a posar fre i limitar-ne l’abast. Dimarts la banca va viure un dia negre i va arribar a perdre fins a 9.500 milions en els parquets i va arrossegar el conjunt de les borses.

Després de la debacle viscuda en el mercat, l’Executiu de Meloni s’ha afanyat a limitar l’abast de la seva mesura, de maner que la recaptació serà d’entorn de la meitat del que es va preveure inicialment, d’entre 2.000 i 2.500 milions d’euros, segons el diari financer ‘Il Sole 24 Ore’. La premsa italiana especifica avui que el Ministeri d’Economia aclareix que el gravamen nou tindrà un límit del 0,1% dels actius ponderats per risc.

Amb això s’ha aconseguit frenar la sagnia i la borsa de Milà ha començat la sessió en territori positiu, amb creixements de tots els bancs. Finecobank, Unicrédito, Banca Monte Paschi Siena i Intesa Sanpaolo, Banco Bpm, Banco Bper i Mediobanca s’anoten tots pujades després de la jornada negra del dia anterior.

L’anunci que dimarts va fer el ministre Matteo Salvini sobre el nou impost va agafar per sorpresa el sector, els mercats i fins i tot membres del Govern. Tant és així que Economia va haver de sortir immediatament a aclarir l’abast de la mesura. Segons el ‘Financial Times’, el Ministeri de Finances va batallar per corregir l’impost aprovat pel consell de ministres i rebaixar-ne l’impacte.

Avís dels analistes

El rotatiu britànic afirma que la recaptació estimada ara per aquest gravamen és d’un màxim d’uns 1.800 milions d’euros, en contrast amb els més de 4.500 milions que es van arribar a estudiar. Altres fonts la situen entre els 2.000 i 2.500 milions. La mesura, que buscava una font d’ingressos per ajudar els hipotecats, va obtenir cert suport de l’oposició. Els analistes, no obstant, van advertir de riscos que podia comportar.

Notícies relacionades

Abans de la modificació que es va fer circular ahir a la nit, i malgrat desconèixer-se detalls concrets del decret, el Govern havia explicat que el gravamen s’activaria si el marge d’interessos registrat el 2022 «supera el valor de l’exercici 2021 en almenys un 5%». Aquest percentatge s’eleva al 10% si es compara el 2023 amb l’any anterior. En qualsevol cas, l’impost no podrà superar el 25% dels fons propis del banc al tancament dels seus comptes el 2022, i s’haurà de pagar al llarg del 2024.

Amb aquest nou gravamen, Itàlia s’afegeix a iniciatives similars com l’impost acordat pel Govern de coalició a Espanya, així com els que van imposar Hongria i la República Txeca