Els treballadors expatriats podran cotitzar a la Seguretat Social sense límit de temps
1
Es llegeix en minuts
EFE

Els treballadors expatriats des d’Espanya podran cotitzar a la Seguretat Social sense límit de temps, davant l’actual obligació d’entrar en el sistema de protecció social del país on es trobin passat un període, segons l’ordre publicada aquest dissabte en el BOE i que entrarà en vigor d’aquí quatre mesos.

Aquesta ordre del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions assimila la d’alta en el sistema de la Seguretat Social a les persones treballadores desplaçades a l’estranger al servei d’empreses que exerceixen les seves activitats en territori espanyol, i en deroga la vigent des del 1982.

Fins ara, els treballadors que es traslladen a països que tenen acord amb Espanya en matèria de seguretat social es veuen obligats a desvincular-se de la Seguretat Social espanyola passat un temps –que varia segons el país de destí– amb el que això implica en termes d’accés a la futura pensió de jubilació, entre altres coses.

Aquesta situació ja s’aplicava per als treballadors expatriats en països on no resulta aplicable cap instrument de coordinació dels sistemes de la Seguretat Social.

Notícies relacionades

Els treballadors desplaçats que ja estiguin donats d’alta en el sistema del país on treballen podran sol·licitar la vinculació voluntària a la Seguretat Social espanyola en un termini de sis mesos des que entri en vigor l’ordre, d’aquí quatre mesos, segons es detalla.

No obstant, aquesta ordre no originarà cap dret per a un període anterior a la data en què s’apliqui; per tant, aquells treballadors expatriats que hagin cotitzat ja en un sistema d’un tercer país no podran recuperar o traslladar aquestes cotitzacions a la Seguretat Social espanyola.